Blåbärstårta med färskostfrosting

Blåbärstårta med färskostfrosting
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Blåbärstårta med färskostfrosting

20 ingredienser

Underbar tårta av Tea Malmegård med vaniljbottnar, blåbärschiboust och färskostfrostning med citron och vanilj.

Ingredienser

Vaniljbottnar

  • 220 g ägg [4 st]
  • 150 g strösocker [1,66 dl]
  • 15 g vaniljsocker [2 msk]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]

Blåbärschiboust

  • 6 g gelatinblad [2 st]
  • 200 g blåbärspuré
  • 15 g citronsaft [1 msk]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 20 g majsstärkelse [0,33 dl]
  • 60 g äggula [3 st]
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 90 g äggvita [3 st]
  • 60 g strösocker [0,6 dl]

Färskostfrosting med citron & vanilj

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 150 g florsocker [3,3 dl]
  • 300 g färskost
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 1 citron, bara juice

Gör så här

Vaniljbottnar

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Förbered en springform, 24cm i diameter, med bakplåtspapper.
  2. Värm ägg, socker och vaniljsocker till 55–60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
  3. Vispa i en mixer eller med en elvisp cirka 3 minuter på max därefter ytterligare 15 minuter på medelhög hastighet.
  4. Sikta och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och blanda tills du inte ser några klumpar. Häll upp smeten i springformen och stryk med en slickepott upp smeten till ringens kant. Det är för att kakan ska bli så jämna som möjligt.
  5. Baka anslagen i mitten på ugnen i 22 minuter, testa med provsticka så att de är klara. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
  6. Ta ut låt svalna i cirka 10 min, vänd sedan anslagen upp och ned på ett ny kall plåt med bakplåtspapper. Låt svalna helt och hållet. Lossa kakan från formen genom att skära loss den med en vass liten kniv.
  7. Skiva kakan i tre lika tjocka skivor med en brödkniv: Såga några cm i taget och snurra på kakan med jämna mellanrum tills du tagit dig helt igenom. Om du skär från en sida till en annan blir det lätt ojämnt.

Blåbärschiboust

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Rör ihop 45 g strösocker med majsstärkelse i en kastrull (på avstängd platta!) och häll därefter i äggula, vaniljsocker och blåbärspuré. Blanda ordentligt med en visp tills alla ingredienser är ordentligt blandade.
  3. Börja vispa äggvitan på medelhög hastighet och tillsätt därefter 60g socker i omgångar tills du får en fin maräng.
  4. Värm krämen och låt den redas ordentligt i cirka 5 minuter tills krämen är helt len och ställ kastrullen åt sidan. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i krämen.
  5. Vänd i en liten del av marängen i krämen för att lösa upp den och vänd sedan ner krämen i marängbunken.

Montering

  1. Lägg den översta vaniljbotten i botten av en tårtring eller en ren springform.
  2. Häll i häften av chibousten på och jämna ut den med en sked.
  3. Lägg på nästa botten och därefter resterande chiboust. Jämna ut med en sked och lägg på den sista botten med den gräddade sidan uppåt.
  4. Sätt i frysen i 1h.

Färskostfrosting med citron & vanilj

  1. Paddla upp rums tempererat smör i en köksassistent och tillsätt florsockret i omgångar.
  2. När allt florsocker är i byt ut paddeln mot en visp och vispa i färskosten.
  3. Avsluta med att vispa i citronjuicen.
  4. Fyll på spritspåsen med en slät tyll storlek 10.

Dekoration

  1. Lossa tårtan ur ringen/springformen med en vass kniv.
  2. Spritsa droppar efter varandra nerifrån tårtan nedre kant och uppåt. Och spritsa som en spiral utifrån och in ovanpå.
  3. Dekorera med oxalis eller andra ätbara blad.