Black bean brownie med jordnötter

Black bean brownie med jordnötter
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Black bean brownie med jordnötter

10 ingredienser

45 min

Är du svag för chokladtryfflar så gillar du garanterat den här brownien. Tät och fyllig chokladsmak, lite vuxen så där.

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner bitar
  • 1 förp färdigkokta svarta bönor [380 g avrunnen vikt ca 230 g]
  • 50 g smör
  • 3 ägg
  • 0,75 dl kakao
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl rörsocker
  • 150 g mörk choklad 70 %
  • 1 dl salta jordnötter
  • ev mörk choklad, smält, att garnera med

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
  3. Smält smöret, låt det svalna något.
  4. Mixa bönorna slätt tillsammans med äggen. Tillsätt smör, kakao, salt, vaniljpulver och råsocker. Rör till en slät smet.
  5. Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad eller försiktigt i mikro.
  6. Häll chokladen i smeten och rör snabbt ihop.
  7. Häll smeten i en smord ugnsform, cirka 25 x 20 cm. Strö jordnötterna över.
  8. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter, eller tills kakan har stannat.
  9. Garnera eventuellt kakan med smält mörk choklad som ringlas över med hjälp av en gaffel.