Mättande och närande husmanskost från Sydamerika och USAs sydstater, där varje hushåll har sitt eget recept. Vi använder bacon, rökt chipotlechili och färskmalen spiskummin i vårt recept.
Ingredienser
6 dl färdigkokta svarta bönor
1,5 tsk hel spiskummin
1 gul lök
3 skivor bacon
2 msk tomatpuré
2-3 msk chipotlepasta
2 msk worcestersås
2 msk black bean garlic sauce (lee kum kee)
0,5 dl ananasjuice
1 dl tomatjuice
1 jalapeño
salt
Gör så här
Rosta spiskumminfröna i torr stekpanna och stöt dem sedan till pulver i en mortel. Skala och hacka löken fint och skär baconet i strimlor. Stek baconet på medelstark värme i en gryta, lägg i lök och spiskummin och låt fräsa med i ca 1 minut. Lägg i tomatpurén, chipotlepastan och worcestershiresåsen och fräs ytterligare någon minut.
Vänd ner bönorna, black bean-såsen, ananasjuicen och tomatjuicen. Koka sakta i kastrull ca 15 minuter. Hacka jalapeñon fint, tillsätt efter smak och salta.