Till den här rätten ska bönorna koka långsamt utan blötlägning. Räkna med att de behöver koka drygt en timme för all bli mjuka. Servera som huvudrätt med bröd eller som tillbehör till varmrätt.
Skala och hacka löken. Skär tomaterna i centimeterkuber. Skölj bönorna. Lägg dem i en kastrull med hälften av löken, tärningar av 1 tomat, chilipeppar, gurkmeja, kanelstång och salt. Koka dem sakta tills bönorna är mjuka och vattnet försvunnit. Häll i mer vatten om det behövs.
Skala vitlöken och hacka den fint. Värm oljan i en kastrull tills det sisslar när du lägger i ett spiskumminfrö. Lägg i dessa och låt dem fräsa 5–10 sekunder. Lägg i resten av löken, vitlöken och tärningarna av den andra tomaten. Fräs under omrörning tills lök och vitlök är ljusbruna, men inte brända.
Blanda bönorna med tomat- och lökfräset och låt alltsammans puttra på låg värme 5–6 minuter. Garnera med den färska koriandern och eventuellt med chilifrukt.