Blåmusselgryta med fisk och grönsaker

Blåmusselgryta med fisk och grönsaker
Foto: TV4
Malin Söderström
Malin Söderström

Blåmusselgryta med fisk och grönsaker

17 ingredienser

30 m

Smakrik gryta med vinkokta musslor, fisk, fänkål, potatis och friterad purjolök.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • cayennepeppar
  • majsstärkelse, för att reda lite lätt

Till grytan

  • 600 g fisk, skuret i gaffelvänliga bitar
  • 0,5 fänkål, fint skivad
  • 500 g potatis, tärnad och förkokt
  • 8 körsbärstomater, delade
  • 4 msk örter (ex dill, persilja, sticklök)
  • 4 msk purjolök, friterad
  • surdegsbröd

Gör så här

  1. Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten.
  2. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De blåmusslor som inte sluter sig slängs.
  3. Hacka schalottenlöken, vitlöken och fräs i oljan. Slå på vin och låt koka upp innan musslorna läggs i, lägg på ett lock och låt koka 2-3 minuter så att musslorna har öppnat sig.
  4. Lyft upp musslorna och slå i mejerierna. Låt koka ett par minuter, smaka av med salt, cayenne och red lätt med maizena. Smaka av med ev några droppar äppelcidervinäger, salt och cayenne.

Till grytan

  1. Lägg ned fisken och fänkål låt den sakta koka klar innan potatisen tillsätts. Servera i 4 skålar och toppa med hackade örter och friterad purjolök och servera med surdegesbröd.