En vardagsvänlig variant på moules frites med frysta tinade musslor som tillagas i vin- och grädde, ugnspommes och en god och knalligt grön örtmajonnäs att dippa i.
Lägg alla ingredienser till örtoljan i en kannmixer/blender. Mixa till en grön olja, den får inte överhettas, max grader 65 grader.
Lägg ett kaffefilter i en sil. Häll i den gröna oljan, låt droppa av (gärna i kylen så att den svalnar).
Tillaga pommes frites enligt anvisning på förpackningen.
När den gröna oljan har blivit silad och kylts ner så mixar du
Lägg ägg, senap, riven vitlök och salt i en cylinderformad behållare. Mixa med stavmixer i ca 10 sekunder. Häll i den gröna oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att mixa. Det ska bli en tjock kräm.
Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs det i en stor kastrull någon minut.
Gå i med vitt vin, fiskbuljongtärning och grädde. Låt koka tills hälften av ursprungsvätskan finns kvar i kastrullen. Gå i med de tinade musslorna och låt det få ett uppkok. Smaka av med salt. någon minut. Smaka av med salt.
Ta ut pommes frites och strö över hackad dill och salt.
Toppa musslorna med schalottenlök och jalapeño. Bjud genast med pommes, dipp och citronklyfta.