Blåmusslor med örtaioli och pommes

koket.se
Blåmusslor med örtaioli och pommes
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Blåmusslor med örtaioli och pommes

22 ingredienser

45 min

En vardagsvänlig variant på moules frites med frysta tinade musslor som tillagas i vin- och grädde, ugnspommes och en god och knalligt grön örtmajonnäs att dippa i.

logo
Filip Poon - porträtt KM 2023

Se Filip Poon laga receptet

Ingredienser

portioner

Grön olja

  • 0,5 kruka färsk dill (ta med stjälkarna)
  • 2 krukor färsk persilja (ta med stjälkarna)
  • 0,5 jalapeño
  • 3 dl rapsolja (neutral smak)

Pommes

  • 1 förp pommes frites (à 600 g)
  • 0,5 kruka dill
  • salt

Aioli

  • 1 ägg
  • 1 tsk senap
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 3 dl av den gröna oljan
  • salt

Blåmusslor

  • 2 schalottenlökar, skivad
  • 4 klyftor vitlök, skivad
  • 5 dl grädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ca 450 g frysta blåmusslor (upptinade utan skal)
  • salt

Topping

  • 1 schalottenlök, skivad
  • 0,5 kruka dill
  • 0,5 jalapeño, finhackad
  • 0,5 citron, i klyftor

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till örtoljan i en kannmixer/blender. Mixa till en grön olja, den får inte överhettas, max grader 65 grader.
  2. Lägg ett kaffefilter i en sil. Häll i den gröna oljan, låt droppa av (gärna i kylen så att den svalnar).
  3. Tillaga pommes frites enligt anvisning på förpackningen.
  4. När den gröna oljan har blivit silad och kylts ner så mixar du
  5. Lägg ägg, senap, riven vitlök och salt i en cylinderformad behållare. Mixa med stavmixer i ca 10 sekunder. Häll i den gröna oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att mixa. Det ska bli en tjock kräm.
  6. Skala och skiva schalottenlök och vitlök. Fräs det i en stor kastrull någon minut.
  7. Gå i med vitt vin, fiskbuljongtärning och grädde. Låt koka tills hälften av ursprungsvätskan finns kvar i kastrullen. Gå i med de tinade musslorna och låt det få ett uppkok. Smaka av med salt. någon minut. Smaka av med salt.
  8. Ta ut pommes frites och strö över hackad dill och salt.
  9. Toppa musslorna med schalottenlök och jalapeño. Bjud genast med pommes, dipp och citronklyfta.