Blinier med smetana och saltgurka

NYHET
Blinier med smetana och saltgurka
Foto: TV4

Blinier med smetana och saltgurka

13 ingredienser

Ingredienser

Blinier

  • 2 ägg
  • 12 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 dl gräddfil
  • smör, till stekning

Tillbehör

  • 2 dl smetana
  • 2 saltgurkor
  • 50 g oscietra kaviar
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 kruka färsk gräslök

Gör så här

  1. Börja med att dela äggen i gula och vita. Värm mjölken försiktigt och se till att den inte blir varmare än 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Vispa sedan ner resterande mjölk, äggulorna, båda mjölsorterna och sist salt. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme i rumstemperatur, du kan även ställa in bunken i ett skåp eller avstängd ugn så att det får jäsa dragfritt.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda i gräddfilen innan du slutligen vänder ner äggvitorna i smeten.
  3. Värm en stekpanna på medelvärme och grädda blinierna i smör. Klicka ut några åt gången så att de blir ca 5 cm i diameter. Vänd på plättarna när de börjar bubbla på ovansidan och stek kort på andra sidan. Du kan även använda plättjärn för att grädda blinierna.
  4. Vispa smetanan lätt så att den blir lite tjockare, hacka saltgurkan i små tärningar och finhacka krukan med gräslök.
  5. Toppa blinierna med lite smetana och gör som en liten grop. Toppa därefter med saltgurkan, kaviaren och gräslöken. Avsluta med att riva lite citronskal över.