Lammracks med balsamsky

Lammracks med balsamsky
Foto: Le Parfait
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Lammracks med balsamsky

19 ingredienser

Lammracks är enkelt att laga och med en len puré av rotfrukter med tryffelsmak blir det succé.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg lammrack
  • 2 klyftor vitlök
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Rotfruktspuré

  • 300 g rotselleri
  • 500 g palsternacka
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • salt
  • vitpeppar
  • ev tryffelolja

Balsamsky

  • 2 dl rött vin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk smör
  • 2 msk maizenaredning för mörka såser

Till servering

  • sugarsnaps, Lättkokta, sockerärtor, sparris eller gröna bönor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Hacka och mosa vitlöken i två teskedar flingsalt och gnid in köttet med. Peppra generöst.
  3. Bryn racksen hastigt i lite olja eller smör så de får fin färg och lägg över i en form. Sätt in en digitaltermometer inställd på 60-65 grader beroende på hur rött du vill ha det. Efter ca 20 minuter är de färdiga.
  4. Skala, tärna och koka rotfrukterna mjuka. Häll av spadet och mixa med crème fraiche, salt och peppar. Håll varmt.
  5. Koka upp rödvin, balsamico och koncentrerad fond. Låt det koka utan lock tills hälften återstår.
  6. Smaka av med socker, salt och peppar och vispa i en klick smör. Red av med maizenan. Håll varmt.
  7. Tag ut racksen och låt de vila i formen. Skär upp mellan benen, salta och peppra på snittytorna och servera med tillbehören.