Bokashi - så fungerar det jord

Bokashi - så fungerar det

Vad är bokashi, hur fungerar det, varför är det bra och vad kan man kasta i en bokashi-kompost? Här är allt du behöver veta om bokashi!

Ordet bokashi är japanska och betyder "fermenterat organiskt material". Bokashi-metoden togs fram av professor Terou Higa i början av 1980-talet och går ut på att med hjälp av mikroorganismer omvandla vanligt matavfall till jordförbättring i odling.

Vad är bokashi?

Bokashi är kort och gott ett sätt att kompostera matrester och annat köksavfall på, inomhus. Istället för en stor och tung komposthög i trädgården kan du lägga matrester i en lufttät hink med tappkran på och låta matresterna fermentera i 2-3 veckor, innan du kan använda det näringsrika innehållet som gödsel i rabatter, balkonglådor, krukor mm.
Bokashi - så fungerar det hink
Det finns flera butiker som säljer bokashi-hinkar och startkit idag. Clas Ohlson, Bagaren och kocken, Gröna Johanna, Odla, Willab garden, Smarta saker, Agriton med flera.

Hur går det till?

Du varvar hushållsavfall med ett speciellt bokashi-strö i en hink med tappkran och lock. Bokashiströet innehåller mjölksyrebakterier, jästsvampar och bakterier som sätter igång fermenteringen och förhindrar förruttnelse.
Viktigt är att pressa samman matresterna du lägger i hinken (en fördel är om matresterna är i lite mindre bitar) detta för att det inte ska bildas luftfickor i hinken.
När kompostbehållaren är full ska hinken "vila" i 2-3 veckor innan du använder matresterna som gödning. Hinken som har tappkran, gör att du kan tömma ur "lakvatten" ur botten på hinken. Lakvattnet blandar du ut med vatten och vips har du fantastisk flytande gödsel till dina odlingar!
Bokashi - så fungerar det 1

Skillnad på vanlig kompost och bokashikompost?

Bokashi är en mer behändig variant av kompost, den är inte lika tung att hantera och du gör grundjobbet med den syrefria fermenteringen inomhus. När du sedan gräver ner de fermenterade matresterna i jorden, då tar det bara 4 veckor innan det omvandlas till jord. Så det går alltså betydligt snabbare än i en vanlig kompost.
Det sker fortfarande en hel del forskning på bokashi. Vanliga komposter släpper ut mer koldioxid än vad bokashi-kompost gör. Med bokashins mikroorganismer binds kolet och stannar kvar i jorden och kommer växterna till nytta istället.
Bokashi - så fungerar det kompost

Fördelar med bokashi

Du skapar ett alldeles eget kretslopp, binder koldioxid och får dessutom en allsidig gödsel för jorden, både i fast form och flytande.

Kom igång med bokashi!

Du behöver främst två saker, en hink med tappkran och lufttätt lock, samt bokashi-strö som innehåller mikroorganismer för att starta fermenteringen. När du köper en bokashi-hink brukar det medfölja en press, för att pressa ut all luft ur köksavfallet, men du kan även använda en potatispress.
Bredvid din bokashihink är det även bra att ha en till vanlig hink (med lock) där du kan samla dagens köksavfall innan du kastar det i bokashi-hinken. Lägg gärna lite hushållspapper i botten, då minskar du risken för att någon matrest slinker igenom och fastnar i tappkranen.
Bokashi-hinken bör bara öppnas en gång per dag, detta för att inte störa mikroorganismernas aktivitet.
Ett tips är att innan du går och lägger dig på kvällen, häll över dagens matavfall, pressa ut luften ur matavfallet och sedan strö över bokashi-ströet. Tänk på att animaliska rester bryts ner långsammare, så då kan du behöva lite mer strö än när det bara är grönsaksrester.
hinken ska stå inomhus, så en fördel är att ha det under diskbänken där den vanliga avfallshanteringen är.

Den färdiga bokashin
När avfallet har jäst klart i 2-3 veckor, kan du gräva ner det i jorden där den blir till jord inom en månad. Lakvattnet kan du tappa upp på flaskor och späda med vatten innan du gödslar med det på dina blommor och odlingar. (Späd minst 1/100 innan det används, växternas rötter kan annars brännas). Lakvattnet ska helst användas direkt. Det håller ett par dagar i kyl, men det går också bra att frysa in. Lakvattnet kan du tappa löpande varannan till var tredje dag, detta för att det inte ska bli så blött i hinken.

Bra att veta! När du tömmer hinken på det jästa avfallet, ser avfallet så gott som identiskt ut som när du lade ner det i hinken - det har alltså inte förvandlats till jord. Dock har en fermentering påbörjats som inte syns för blotta ögat.
Bokashi - så fungerar det jord

Vad kan jag lägga i bokashi-komposten?

I princip alla råvaror som du lagar mat med kan du lägga i komposten. Alltifrån kycklingben, fiskrens, skaldjur och bröd till matrester går bra, men också krossat äggskal, tepåsar, och krossat musselskal som tillför bra näring till komposten.
Det går också bra att kompostera en mindre mängd hushållspapper och äggkartonger. Kaffefilter tar lite längre tid att förmultna liksom avokadokärnor.
Undvik att lägga i alltför blöta mjölkprodukter, frityrolja och större köttben.

Vad är det för skillnad på föruttnade matrester och bokashins fermenterade?

När man fermenterar så är det mikroorganismer som bryter ner maten och avfallet - syrefritt. Syrorna som bildas i hinken sänker pH-värdet på avfallet så att föruttnelseprocessen förhindras. Generellt luktar inte detta speciellt mycket, mer som surkål och melass.
När organiskt material förruttnar luktar det illa och skämt. Syret gör även att mögel lätt bildas.

Vad kan "gå fel"?

Det vanligaste är att bokashi-komposten kan börja lukta illa. Det kan bero på flera orsaker. Antingen har det blivit för blött i avfallet eller så har för lite strö har använts.
Ibland kan även flugor ha tagit sig in i hinken. Det kan ha lagts larver i ditt köksavfall innan du lagt över matavfallet i bokashi-hinken. Det är inte farligt, även om det kan upplevas otrevligt. Häll ut hinken på något ställe i trädgården och börja om med en ny kompost-hink.
Att få in lite mögel i toppskiktet är inte ovanligt. Men är möglet grönt och det luktar illa, då har du troligtvis fått in syre i hinken. Tillsätt mer strö och försök att fylla upp hinken helt innan den får stå och jäsa i 2-3 veckor.

När du tömt hinken och ska börja på ny kula igen, använd inte diskmedel eller andra rengöringsmedel utan enbart vatten för att inte störa mikrolivet i hinken.


Vi slänger ca 15 kilo mat per person i Sverige, och häller ut ca 18 kilo vätska i vasken per person, varje år. Ta hand om matresterna, återvinn till biogas via kommunens källsortering eller gör egen jord och gödsel med bokashi-metoden.

Källa: Livsmedelsverket, Sara Bäckmo, Blomsterlandet, Granngården, Naturskyddsföreningen, Mikrojord.se