Torkade vita bönor används i den här grytan, men du kan fuska och ta färdigkokta vita bönor på burk. I så fall lägger du i dem i grytan strax före servering, så att de bara blir genomvarma.
Ingredienser
1-1,5 kg grytbitar av nöt
4 gula lökar
350 g morot
0,5 stånd blekselleri
1,5 dl vita bönor
3 klyftor vitlök
1 kruka färsk persilja
0,5 flaska torrt vitt vin [ca 3 1/2 dl]
1,5 tsk rosmarin
1,5 tsk salvia
5 dl buljong
olivolja
salt
vitpeppar
bomullsgarn
Gör så här
Lägg bönorna i blöt över natten. Hacka persiljebladen. Spara stjälkarna och bind ihop dem med bomullsgarn. Skala och skär lök, morötter och selleri grovt. Skala vitlöken. Skär köttet i ca 2 1/2 cm-kuber. Hetta upp olja i en gryta. Lägg i köttet och fräs det lätt i oljan.
Häll på vinet och rör om. Låt köttet småputtra i vinet tills detta nästan helt försvunnit. Det tar ca 10 minuter. Lägg i lök, morötter och selleri. Rör om och häll på så mycket buljong att det står någon centimeter över köttet. Tillsätt rosmarin, salvia, de hela vitlöksklyftorna och de hopbundna persiljestjälkarna. Krydda med svartpeppar. Vänta med saltet.
Låt koka upp, lägg på lock och låt grytan sjuda på svag värme. Efter 20 minuter lägger du i de vita bönorna och låter grytan sjuda i ytterligare 1 timme och 10 minuter, eller tills köttet känns mört. Salta. Ta upp persiljestjälkarna före servering.