Bönbullar med gräddsås

bonbullar i graddsas
Foto: Stefan Wettainen

Bönbullar med gräddsås

30 ingredienser

1 h

Inget är mer klassiskt svenskt än köttbullar, och inget utstrålar husmanskost som en riktigt fin gräddsås. Här är grädden utbytt mot silkestofu som vi smaksätter med traditionella gräddsåskryddor och kokar ihop lite lätt för att få till rätt smak. Såsen kan skära sig lite när den kokat ett tag, men då är det bara att vispa ihop den hårt för att göra den len igen. Se också till att den inte blir för tjock, då kan den lätt blir grynig.

Detta recept är framtaget inom projektet Vego i världsklass – hållbar mat för en aktiv livsstil – som WWF driver ihop med Sveriges Olympiska Kommitté. Genom att utmana fördomar och myter kring vegetarisk mat visar projektet att det går att äta hållbar mat och samtidigt prestera i världsklass!

Vego i Världsklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världsklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världsklass

Läs mer

Ingredienser

portioner

Bönbullar

  • 1 förp kikärtor [à 380 g eller 230 g kokta gula ärtor]
  • 1 förp svarta bönor [à 380 g]
  • 2 msk svarta bönor, spadet
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 msk malen kryddpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning

Stekt kokt potatis

  • 500 g fast potatis
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning

Gräddsås

  • 400 g silkestofu
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 enbär, torkade
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 msk grönsaksfond
  • 2 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning

Till servering

  • 125 g lingon, färska eller frysta och tinade
  • färsk kruspersilja, finhackad

Gör så här

Potatis

  1. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten.

Bullar

  1. Häll av spadet från bönorna och ärtorna, men spara 2 msk kikärts- eller gulärtsspad. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av. Blanda bönor, ärtor, spad, havregryn, potatismjöl, kryddpeppar, senap, soja och grönsaksfond i en skål och mosa ihop för hand. Obs! Mixa inte med stavmixer eller i blender, du vill ha en grov smet.
  2. Låt dra 2–3 minuter så att havregrynen absorberar vätskan. Då blir smeten lättare att arbeta med. Om smeten är för blöt för att forma bra bullar av, ha i lite mer havregryn. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt också mer kryddor tills du är nöjd.

Gräddsås

  1. Mixa tofun till en slät kräm i en blender eller med stavmixer i en bunke.
  2. Skala och riv vitlöken, Stek enbär, rosmarin, vitlök och timjan i en kastrull med lite rapsolja på medelhög värme tills det börjar dofta gott.
  3. Häll ner mixad tofu, soja, fond, gelé och 1 dl vatten i kastrullen och vispa så att allt blandas. Låt koka upp och koka på låg värme i 4–5 minuter. Späd eventuellt med mer vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och tillsätt också eventuellt mer kryddor och gelé. Låt koka upp igen. Om såsen skär sig och börjar bli grynig, ta av kastrullen från värmen och vispa snabbt med en handvisp, så blir den krämig igen.
  4. Forma ca 25 bollar av bullssmeten, det underlättar om händerna är lite fuktade eller om du använder plasthandskar. Stek bönbullarna i rapsolja på medelhög värme tills de fått fin färg.
  5. Stek den kokta potatisen hel i en stekpanna med lite rapsolja, salt och peppar så att den får lite färg.

Servering

  1. Häll såsen över bönbullarna i stekpannan och rör om så att de täcks. Låt inte koka upp, då kan såsen skära sig. Servera med potatis och toppa med lingon och persilja.