Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes

POPULÄRT
Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes
Foto: Stefan Wettainen

Bönburgare med grönärtsguacamole och sötpotatispommes

42 ingredienser

1 h

”En av de bästa grejerna med hamburgare är att de går att variera så mycket. Här är en bönburgare med grönärtsguacamole och ostig böndressing.”
Om du hade gjort burgaren på nötfärs istället för på kikärtor och bönor så hade klimatpåverkan blivit mer än tio gånger så stor, 2,3 kilo CO2e per portion.

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologiska havregryn, lök, potatismjöl och rapsolja.

Det här är ett recept från boken Vego i världsklass av WWF och Sveriges Olympiska Kommitté.

Vego i Världklass
Vego i världsklass (vit bakgrund)

Vego i Världklass

Receptet är framtaget av Gustav Johansson och kommer från boken Vego i Världklass

Läs mer

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 1 burk kikärtor (á 380 g)
  • 1 burk svarta bönor (á 380 g)
  • 2 msk kikärtsspad
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning

Grönärtsguacamole

  • 1 klyfta vitlök (stor)
  • 250 g frysta ärtor, tinade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 citron, saften
  • 1 rödlök (liten)
  • 1 tomat
  • ca 1 dl färsk koriander
  • salt
  • svartpeppar

Umamiböndressing

  • 1 burk färdigkokta stora vita bönor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk japansk soja
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk näringsjäst
  • ca 0,5 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar

Grönkålschips

  • 100 g grönkål
  • 0,5 msk rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Picklad lök

  • 1 rödlök
  • 1 citron, saften

Sötpotatispommes

  • 2 sötpotatisar (stora)
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt

Till servering

  • 6 hamburgerbröd

Gör så här

Grönärtsguacamole

  1. Skala vitlöken och hacka den grovt.
  2. Mixa ihop ärtor, vitlök och spiskummin med en stavmixer i en skål. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
  3. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka också tomat och koriander. Rör ner alltsammans i guacamolen.

Umamiböndressing

  1. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Skala vitlöken och hacka den grovt. Mixa ihop bönor, vitlök, senap, soja, gurkmeja, citronsaft och näringsjäst. Späd med vatten tills du får en slät sås. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citron och näringsjäst.

Grönkålschips

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj grönkålen och riv stora bitar av bladen från den grova bladnerven.
  2. Blanda grönkålen med olja, salt och peppar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bladen i mitten av ugnen ca 10 minuter. Var försiktig så att de inte bränns. När de känns krispiga, men fortfarande är gröna, är de klara.

Picklad lök

  1. Skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål och pressa över citronsaft. Låt stå 20 minuter före servering.

Sötpotatispommes

  1. Sätt ugnen på 235 grader. Skölj potatisen. Skär den i ca 8 mm × 8 mm tjocka stavar och sprid ut jämnt på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Baka i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 20 minuter. Ta ut plåten och vänd runt pommesen när ca 5 minuter återstår, så att de blir jämnt gräddade. Strö över cayennepeppar och salt när pommesen är klar.

Burgare

  1. Häll av spadet från bönorna och ärtorna, men spara 2 msk kikärts- eller gulärtsspad. Spola av dem med kallt vatten och låt rinna av.
  2. Blanda bönor, ärtor, spad, havregryn, potatismjöl, paprikapulver, rosmarin, spiskummin, soja och grönsaksfond i en skål och mosa ihop för hand. Obs! Mixa inte med stavmixer eller i blender, du vill ha en grov smet.
  3. Låt dra 2–3 minuter så att havregrynen absorberar vätskan. Då blir smeten lättare att arbeta med. Om smeten är för blöt för att forma bra biffar av, ha i lite mer havre. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt också mer kryddor tills du är nöjd.
  4. Forma smeten till 6 biffar och stek i lite olja på medelhög värme tills de fått fin färg på båda sidor och är genomstekta, ca 4 minuter per sida.

Servering

  1. Stek bröden med snittytan nedåt i samma panna där du nyss stekte burgarna, så att de får lite yta. Lägg grönkål på bottendelen av bröden, sedan guacamole, burgare, dressing och sist lök. Lägg på brödlocken och servera med sötpotatispommes och grönärtsguacamole att dippa i.