Chiligryta som får extra smak av chipotle och kryddig korv. Servera med hemgjorda tortillachips - perfekt att göra av mjuka tortillabröd som blivit lite torra och trista.
2 torkade chipotlechili (kan ersättas med lite rökt paprikapulver)
4 kryddiga korvar
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
2 burkar svarta bönor (á 400 g)
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
100 g fryst majs
2 tsk malen spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad oregano
2 lagerblad
rapsolja, till stekning
salt
peppar
Tortillachips
4 tortillabröd
rapsolja
Till servering
2 dl gräddfil
0,5 kruka färsk koriander
0,5 rödlök, strimlad
Gör så här
Blötlägg chipotlen i ljummet vatten i ca 20 minuter. Ta upp de blötlagda chilifrukterna och lägg i liten mixer tillsammans med ca 2 msk av vätskan. Mixa till en grov puré.
Skär korven i slantar. Skala och finhacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikan i små bitar. Skala och riv vitlöken fint.
Stek korven i olja i en gryta tills den har fått lite färg. Tillsätt lök, paprika och vitlök. Stek under omrörning 4-5 minuter.
Häll av och skölj bönorna. Vänd i bönor, majs, oregano, spiskummin, mixad chipotle och paprikapulver. Rör om då och då och stek 2-3 minuter.
Tillsätt de krossade tomaterna, lagerblad, salt och peppar. Låt grytan småkoka under lock ca 30 minuter.
Skär tortillabröden i tårtbitar.
Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med lite rapsolja. Rosta i ugnen till fin färg.
Servera grytan med rostade tortillachips, gräddfil, koriander och rödlök.