Bondbönsbiffar med pistagenötter, krämig polenta och zucchinisallad

Bondbönsbiffar med pistagenötter, krämig polenta och zucchinisallad
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Bondbönsbiffar med pistagenötter, krämig polenta och zucchinisallad

30 ingredienser

Lyxiga biffar gjorda på bondbönor, basilika och pistagenötter. Servera med krämig polenta, svarvad zucchini med hemgjord pesto samt balsamicostekt rosésallad. Otroligt gott - och som en härlig bonus dessutom vegansk!

Ingredienser

portioner

Bondbönsbiffar med pistagenötter

  • 800 g bondbönor
  • 0,5 kruka färsk basilika, hackad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 dl pistagenötter, hackade
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja, att steka i

Krämig polenta med örter

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • olivolja, att steka i
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 2,5 dl grädde (t ex havre- eller sojagrädde)
  • 2,5 dl polenta
  • 2 msk färsk timjan, finhackad
  • 2 dl riven mjölkfri parmesanost (t ex från Violife)
  • salt
  • svartpeppar

Balsamicostekt rosésallad

  • 1 rosésallad (radicchio)
  • olivolja, att steka i
  • 1 msk balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar

Zucchinisallad med pesto

  • 1 zucchini
  • 2 msk pinjenötter
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 dl olivolja
  • salt

Till servering

  • pistagenötter, hackade

Gör så här

Bondbönsbiffar

  1. Skala bondbönorna. Släng ner i en matberedare tillsammans med basilika och mixa till en hyfsat slät massa. Skrapa ner i en skål och blanda med lök, vitlök, pistagenötter, majsstärkelse, salt och peppar.
  2. Forma till biffar och stek gyllene i lite olivolja.

Krämig polenta med örter

  1. Fräs löken i lite olivolja tills den mjuknar och blir lätt transparent.
  2. Häll på grönsaksbuljong och grädde och låt koka upp. Vispa ner polentan och låt sjuda under omrörning i 15 minuter. Blir blandningen torr är det bara att hälla på lite vatten.
  3. Ta kastrullen från plattan och rör ner timjan och parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

Balsamicostekt rosésallad

  1. Strimla rosésalladen och fräs den i lite olivolja tills den börjar få färg. Ringla över balsamvinäger.
  2. Salta och peppra. Låt fräsa på i 1 minut till.

Zucchinisallad med pesto

  1. Strimla zucchinin med hjälp av en potatisskalare eller med en spiralizer.
  2. Mixa ihop pinjenötter, basilika, vitlök och olivolja till en slät pesto. Smaka av med salt.
  3. Blanda peston med zucchinin.

Servering

  1. Lägg en klick polenta på varje tallrik. Lägg på zucchinisallad och rosésallad. Toppa med bondbönsbiffar och hackade pistagenötter.