Kryddpepparströmming med saltgurka

Kryddpepparströmming med saltgurka
Foto: Jan Bengtsson

Kryddpepparströmming med saltgurka

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

13 ingredienser

Kryddpepparströmmingen med saltgurka finns med i Bonniers kokbok.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 350 g strömming, rensad med ryggbenet borttaget
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 2 krm malen kryddpeppar, nymald
  • 2 tsk citronsaft, pressad

Lag

  • 5 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn

Garnering

  • 1 saltgurka
  • 2 knipplökar (eller salladslökar)
  • 0,5 dl persilja, grovhackad

Gör så här

  1. Koka upp lagen och låt den kallna.
  2. Skölj strömmingen, dra av skinnet och lägg den i lagen.
  3. Låt dra i 6–8 timmar i kylen, tills fiskköttet är vitt och fast.
  4. Låt filéerna rinna av i durkslag och därefter på hushållspapper.
  5. Blanda majonnäsen med crème fraiche, kryddpeppar och citronsaft.
  6. Vänd försiktigt ner strömmingen.
  7. Lägg upp på ett fat.
  8. Skär gurkan och löken i fina strimlor och garnera med det skurna.
  9. Avsluta med persilja.