Bönquesadillas

Bönquesadillas
Foto: Helén Sahlstrand

Bönquesadillas

Av: Gustav Johansson, Helén Sahlstrand

24 ingredienser

30 m

Recept av Gustav Johansson och Helén Sahlstrand från boken Vego i Världsklass.

One planet plate

ONE PLANET PLATE

Detta recept ger 0,3 kg CO2e per portion.

Ingredienser

portioner

Böngryta

  • 1 rödlök (ekologisk)
  • 3 klyftor vitlök (ekologiska)
  • 1 röd chilifrukt
  • 3 förp kidneybönor [á 380 g]
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-3 msk vatten
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 limefrukt, saften
  • 8 tortillabröd (medelstora ekologiska)
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja (ekologisk till stekning)

Grönärtsguacamole

  • 1 klyfta vitlök (stor ekologisk)
  • 250 g frysta ärtor, tinade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 rödlök (liten ekologisk)
  • 1 tomat
  • ca 1 dl färsk koriander
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Böngryta

  1. Skala och finhacka rödlök och vitlök. Finhacka chilin. Värm upp en stekpanna med lite olja och stek lök, vitlök och chili på medelhög värme tills löken blivit mjuk.
  2. Spola av bönorna med kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt bönor, spiskummin, paprikapulver, soja och tomatpuré i stekpannan och stek på medelhög värme, tills alla smaker har blandats och det doftar gott.
  3. Tillsätt några matskedar vatten och rör om försiktigt, så att bönorna blir till en tjock röra. Mosa inte bönorna, de kommer att koka isär tillräckligt ändå. Låt koka ca 5 minuter på medelhög värme.
  4. Hacka koriander och blanda ner i röran. Pressa över lime och smaka av med salt och peppar. Du vill att röran ska vara krämig, men inte såsig. Om den är för torr kommer den inte att fastna i tortillabröden och om den är för blöt kommer den att rinna ut. Häll röran i en skål och torka ur stekpannan.

Grönärtsguacamole

  1. Skala vitlöken och hacka den grovt. Mixa ihop ärtor, vitlök och spiskummin med en stavmixer i en skål. Smaka av med limesaft, salt och peppar. Skala och finhacka rödlöken. Finhacka också tomat och koriander. Rör ner alltsammans i guacamolen.

Quesedillas

  1. Fördela röran jämnt på ena halvan av varje tortillabröd och vik över den andra sidan, som man gör på en fylld omelett.
  2. Stek tortillabröden i en torr eller något oljad stekpanna tills de får fin färg på båda sidor. Skär quesadillan i trekanter och servera omgående med guacamole.