Skiva gul lök tunt och stek länge på låg värme i smör i en medelstor kastrull. Salta lätt och rör om då och då. Löken ska bli gyllene, karamelliserad och söt, vilket tar minst 30 minuter. Om löken börjar få för mycket färg kan man tillsätta någon matsked vatten och skrapa loss bitarna som riskerar att bränna fast.
Häll sedan i svarta bönor, buljong, rökt paprikapulver och vatten. Låt stå och koka på låg värme i minst 15 minuter. Tillsätt mer vatten om det ser ut att koka torrt, eller öka temperaturen om det är för mycket vätska kvar mot slutet.
Mosa sedan en del av bönorna med en gaffel eller stavmixer. Några ska fortfarande vara hela.
Smaksätt med limezest, limesaft, chipotle och salt.
Syrlig rödkål
Strimla rödkålen så tunt som möjligt, gärna med osthyvel eller mandolin.
Strö över salt samt socker och häll över vinäger. Arbeta in blandningen med händerna.
Låt kålen stå och dra ett tag.
Äppelsalsa
Hacka salladslök, jalapeño (ta den mindre mängden för en mildare salsa) och mynta riktigt grovt och stoppa ner i en mixer.
Tillsätt honung, limezest och limesaft. Kör mixern kort eller blanda runt innehållet i skålen. Smaka av med salt.
Tärna äpplen fint och blanda med innehållet i mixern.
Servering
Stek bröden på hög värme i en torr panna tills de har fått lite färg på båda sidor. Det tar ungefär 2 minuter.
Håll bröden varma på en tallrik under en ren kökshandduk.
Bred ut ett tunt lager bönröra på varje bröd.
Toppa med rödkål, salsa, crème fraîche och smulad fetaost.