En uppskattad rätt som det finns många varianter på, i Zeinas matiga börek fylls frasig filodeg med nötfärs, spenat och fetaost. Bjud med tzatziki och en fräsch sallad.
Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i olja tills den mjuknar. Vänd i färsen och stek tills den får färg.
Tillsätt alla kryddor och grovhackad spenat, fräs lite till. Låt fyllningen svalna och smula sedan i fetaosten.
Vispa ihop ägg, yoghurt och smör till pensling och ställ åt sidan.
Smörj en ugnsform med smör, jag använder en vanlig pajform.
Lägg två filodegsplattor på varandra och pensla med yoghurtsmeten. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om den står för länge med fukt kan den gå sönder.
Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och lägg i en långpanna. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och fyll på med rullar i långpannan.
Pensla hela börekens ovansida med resterande yoghurtmix. Skär rullarna i "stubbar" och strö sedan på sesamfrön. Baka mitt i ugnen ca 30-40 min, tills de får en gyllene färg. Sänk eventuellt värmen till 175 grader om de får för mycket färg upptill men fortfarande inte är klara i mitten.
Tzatziki
Riv gurkan, och pressa ut vätskan. Skala och riv vitlöken fint. Blanda ihop yoghurt, vinäger, gurka och vitlök. Smaka av med salt.
Sallad
Skär sallad och tomater i mindre bitar. Strimla sockerärterna. Blanda med olivolja. Smaka av med salt.