Börek med marinerade tomater

koket.se
Börek med marinerade tomater
Foto: Tv4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Börek med marinerade tomater

20 ingredienser

2 h

Börek med marinerade tomater är en god kombination som förgyller vilken dag som helst.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Börek

  • 3 lökar (gul eller rödlök)
  • 500 g köttfärs (eller vegofärs)
  • 1 knippe persilja (litet)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • ca 500 g filodeg

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl mjölk
  • 50 g smör, smält

Garnering

  • sesamfrön
  • nigellafrön

Marinerade tomater

  • 500 g tomat (valfri sort t.ex. körsbärstomater)
  • 1 knippe persilja (eller 1 kruka basilika)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök (eller 0,5 rödlök)
  • 2 msk vinäger (valfri sort eller 0,5 citron)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Börek

  1. Finhacka löken och stek i olja tills det mjuknat.
  2. Vänd i färsen och stek tills den får färg. Smaka av med salt och peppar.
  3. Vänd i finhackad persilja och dra bort från värmen. Låt sedan fyllningen svalna.

Pensling

  1. Vispa ihop ägg, yoghurt, mjölk och smör till penslingen och ställ åt sidan.

Börek forts.

  1. Smörj en ugnsform med smör, jag använder en vanlig pajform.
  2. Öppna filodegen och lägg den på en bricka. Täck väl med dubbla kökshanddukar eller en plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt. Om den torkar ut kommer den att smulas sönder när du använder den.
  3. Lägg en degplatta på bakbordet och pensla på rikligt med yoghurtsmet. Lägg en till platta över och pensla igen. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om den står för länge med fukt kan den gå sönder.
  4. Lägg köttfärsfyllning längs kanten från långsidan. Rulla till en lång rulle och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i ugnsformen. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och degplattor och bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen.
  5. Pensla ovansidan av böreken med resterande yoghurtmix och strö sedan på sesamfrön och nigellafrön.
  6. Värm ungen till 200 grader, över och undervärme.
  7. Baka böreken mitt i ugnen i ca 30-40 minuter tills den får en gyllene färg.

Marinerade tomater

  1. Dela körsbärstomater i halvor.
  2. Finhacka örter, lök och vitlök.
  3. Lägg tomaterna i en bunke, smaka av med salt, peppar och tillsätt vinäger eller citron. Blanda och låt tomaterna marineras i minst 2 timmar i kylen. Gärna över natten.
  4. Tomaterna klarar sig fint i kylen i upp till 4 dagar.