Bräserade grislägg

Bräserade grislägg
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Bräserade grislägg

17 ingredienser

30 m + 8 h

Sönderfallande och mört grislägg, också kallad pork knuckle, serverad med riven pepparrot, senap och en härlig fänkålssallad.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Poons köttskola

Ingredienser

portioner
  • 4 baklägg av gris

Bräseringsvätska

  • 1 msk fänkålsfrö
  • 2 lagerblad
  • 2 gula lökar, delade
  • 0,5 l vitt vin
  • ca 2 l kycklingbuljong
  • 1 kruka timjan
  • 0,5 krm salt

sallad

  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 2 äpplen
  • 1 romansallad
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker

Tillbehör

  • färsk pepparrot, riven
  • 2 msk senap
  • varmt bröd

Gör så här

Dag 1

  1. Salta och olja in grisläggen, bryn dem i en het stekpanna så att de får färg. Lägg i en ugnssäker kastrull eller gryta och ha i bräseringsvätskan (ha i lite extra vatten om vätskan inte täcker läggen helt).
  2. Koka upp, sätt på lock eller täck med aluminiumfolie, och ställ in grytan i ugn på 85 grader över natten eller i 8-12 h.

Dag 2

  1. Lyft upp läggen ur vätskan, sila av lök och andra rester. Låt den silade vätskan reduceras (koka) tills det finns ca 2 dl kvar. Lägg tillbaka läggen i vätskan och värm på precis innan servering.

Sallad

  1. Blanda olivolja, vinäger, socker och en nypa salt. Skiva ner fänkål och äpple samt hacka romansalladen och blanda med dressingen.
  2. Servera med senap och riven pepparrot och varmt bröd. Bon appétit!