Brasilianska fisktacos med mangosalsa

POPULÄRT
koket.se
Brasilianska fisktacos med mangosalsa
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Brasilianska fisktacos med mangosalsa

36 ingredienser

Frasig pankopanerad torsk som serveras i hembakade majstortillas tillsammans med limeaioli, mangosalsa och ponzudressing.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

tortillabröd

  • 3 dl majs [1 burk]
  • 1 dl vatten
  • 10 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • ca 5-6 dl vetemjöl
  • vetemjöl, till utbakning

Friterad fisk

  • 600 g färsk torskfilé
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2-3 dl pankoströbröd
  • 1 l neutral olja, för fritering

Tillbehör

  • mâchesallad
  • koriander

Mangosalsa

  • 1 mango, tärnad
  • 2 avokador, tärnade
  • 4 salladslökar, skivade (den gröna delen)
  • 250 g körsbärstomater, tärnade [1 ask]
  • 1 kruka koriander, hackad
  • 1 limefrukt, saft av
  • 2-3 msk olivolja
  • 1 msk honung, flytande
  • flingsalt
  • svartpeppar

Ponzusås

  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk rostad sesamolja
  • 1 limefrukt, saft av
  • 2 msk vita sesamfrön, torrostade
  • 0,3 jalapeño, finhackad

Yoghurtaioli

  • 1 dl majonnäs
  • 3 msk grekisk yoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök, finriven
  • 1 limefrukt, skal av
  • 0,5 krm flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

Tortillabröd

  1. Mixa majskornen fint tillsammans med 1 dl vatten. Blanda ut jäsen och tillsätt sedan salt, socker och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en deg. Jäs till nästan dubbel storlek.
  2. Kavla ut tunt till runda tortillas och grädda/stek brödet i en torr stekpanna på medelhög värme på bägge sidor. Håll bröden varma under bakduk.

Förbered torsk

  1. Bena ur torsken och skär filéerna i bitar.
  2. Knäck äggen i en skål, häll upp mjöl i en annan och panko i en tredje. Dubbelpanera genom att först doppa fisken i mjöl, därefter ägg och till sist panko. Lägg bitarna på en plåt eller ett fat.

Mangosalsa

  1. Blanda mango, avokado, tomater, salladslök, koriander, limesaft, olivolja, honung, flingsalt och svartpeppar.

Ponzusås

  1. Blanda soja, rostad sesamolja, limesaft, sesamfrön och jalapeño.

Limeaioli

  1. Blanda majonnäs, yoghurt, vitlök, limeskal, flingsalt och svartpeppar.

Friterad torsk

  1. Hetta upp oljan i en vid, tjockbottnad kastrull, nästan på högsta värme. Doppa ner bitarna några stycken i taget, i ett par minuter tills de fått lite färg.

Servering

  1. Lägg machésallad i botten av varje tortillabröd, lägg på mangosalsa, fisk, ponzusås och limeaioli. Toppa med koriander.