Brässerad lammstek med potatistarte

POPULÄRT
koket.se
Brässerad lammstek med potatistarte
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Brässerad lammstek med potatistarte

42 ingredienser

1 h

Brässerad lammstek med potatistarte, fetaost och ramslöksallad är en perfekt rätt att inviga våren med.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 1 kg lammstek
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 0,25 rotselleri, tärnad
  • 1 morot, tärnad
  • 5 klyftor vitlök, skivade
  • 4 lagerblad
  • timjankvist
  • färsk salvia
  • färsk rosmarin
  • 1 msk tomatpuré
  • 3,75 dl vitt vin
  • 1 oxbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • citron, skal och saft

Potatistarte

  • 125 g smör, kallt
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  • salt

Fyllning till tarten

  • 1 lök, grovhackad
  • 3 klyftor vitlök, skivade
  • 6 potatisar, kokta och skivade
  • 2 msk olivolja
  • 100 g fetaost
  • 2 dl grädde
  • 3 ägg
  • salt
  • vitpeppar
  • malen muskot

Sallad

  • 1 rödlök
  • 1 förp mâchesallad
  • olivolja
  • 1 msk vinäger
  • salt
  • peppar
  • körsbärstomater, färska eller marinerade i glas
  • 1 oliver (t.ex. taggiasca)
  • 1 knippe ramslök
  • 1 kruka basilika

Gör så här

Lamm

  1. Bryn lammet väl i olivoljan. Salta och peppra.
  2. Bryn grönsakerna.
  3. Tillsätt kryddor, tomatpuré, vin, buljongtärning och vatten.
  4. Låt koka under lock i ca 1,5 timme så att grönsakerna går sönder och steken blir mör. Koktiden beror på storleken på lammet.
  5. Späd eventuellt med mer vatten.
  6. Lyft upp lammet och låt det vila.
  7. Passera grönsakerna och smaksätt såsen med mer salt och peppar samt eventuellt lite citronsaft. Red av såsen om det behövs.
  8. Riv gärna lite citronskal på toppen vid servering.

Potatistarte

  1. Skär smöret i kuber och blanda ner mjöl, ägg, vatten och salt.
  2. Knåda till en jämn deg.
  3. Låt degen vila i kylen i 30 minuter.
  4. Kavla sedan ut degen med lite mjöl och lägg den i en form.

Fyllning till tarten

  1. Fräs lök, vitlök och potatis i olivolja.
  2. Smula ner fetaosten.
  3. Fördela fyllningen i tarten.
  4. Vispa ihop grädde, ägg, salt, vitpeppar och lite malen muskotnöt. Häll blandningen över fyllningen.
  5. Grädda på 200 grader i ca 35-40 minuter beroende på storleken på formen.

Sallad

  1. Skiva rödlöken tunt.
  2. Vänd runt mâchesallad med löken, olivolja, vinäger, salt och peppar.
  3. Tillsätt oliver och tomat.
  4. Plocka ramslöken i mindre bitar och vänd ner i salladen.
  5. Garnera salladen med basilika.

Servering

  1. Toppa tarten med salladen och servera den ljummen till lammet.