Rucola- och potatissallad med flankstek

POPULÄRT
Rucola- och potatissallad med flankstek
Foto: Jeff Tucker/Kevin Hossler

Rucola- och potatissallad med flankstek

Av: Brigit L. Binns

Från: Mat på minuten: sallad

14 ingredienser

En riktigt matig sallad som passar perfekt i lunchlådan. Receptet kommer från boken Mat på minuten: sallad.

Här hittar du fler goda sallader.

Ingredienser

portioner
  • 600 g flankstek (alternativt utskuren biff)
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Potatissallad

  • 500 g potatis, små, rödskaliga, skrubbad och kvartad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk vitt vin (eller vermouth (valfritt)
  • 1 schalottenlök, stor, hackad
  • 125 g ruccolasallad, hela blad, plus 1,75 dl finhackad
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 5 msk olivolja
  • 0,25 tsk salt (+0,25 tsk)
  • 0,5 krm svartpeppar (+1 nypa)

Gör så här

Marinera köttet

  1. Lägg flanksteken på ett fat och pensla den med 1 matsked olivolja. Salta och peppra och låt den stå i 1 timme i rumtemperatur eller i upp till 8 timmar i kylen (ta ut den i god tid så att den är rumsvarm före tillagning).

Potatissallad

  1. Fyll en ångkokare med vatten så att det når upp strax nedanför insatsen och låt det koka upp, sänk värmen och lägg i potatisen.
  2. Sätt på lock och låt ångkoka i 12–15 minuter tills potatisen är mjuk men inte faller i bitar.
  3. Häll av vattnet och ställ åt sidan.
  4. Vispa ihop senap, vitvinsvinäger, vin (valfritt), 3 matskedar olivolja, salt och svartpeppar i stor skål.
  5. Rör ner schalottenlök, hackad rucola och potatis och rör om försiktigt.

Stek köttet och färdigställ salladen

  1. Värm upp en stor, tjockbottnad stekpanna eller grillpanna på hög värme.
  2. Lägg i köttet och stek i 4–6 minuter på varje sida om man inte vill ha det helt genom-stekt.
  3. För över till en skärbräda och låt stå i 5 minuter.
  4. Skär köttet i tunna skivor.
  5. Lägg rucolabladen i en stor skål, ringla över 2 matskedar olivolja och rör om.
  6. Tillsätt salt, svartpeppar och balsamvinäger och rör igen.
  7. Fördela potatissalladen och de varma köttskivorna på tallrikar, toppa med rucolabladen och servera.