Koka dem i saltat vatten 3-5 minuter, de ska inte bli helt mjuka utan ha lite motstånd kvar.
Plocka upp blomkål och broccoli med en hålslev och lägg i en ugnsform (spara ca 2 dl av kokspadet).
Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Tillsätt ca 0,5 dl kokspad, mjölk och grädde. Låt koka ihop till en krämig bechamelsås under omrörning. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Späd eventuellt med mer kokspad om du vill ha en lösare konsistens.
Skär baconet i bitar och knaperstek det i en stekpanna. Lägg rinna av på hushållspapper.
Fördela det knaperstekta baconet på broccolin och blomkålen. Ringla över såsen och toppa med riven mozzarella och riven parmesan.
Sätt in i ugnen för att gratineras, ca 20-25 minuter, sänk värmen om osten får för mycket färg.
Ta ut gratängen och låt svalna något före servering. Toppa med finhackad persilja.