Bröd i långpanna

POPULÄRT
koket.se
Bröd i långpanna
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Bröd i långpanna

9 ingredienser

1 h

Ett väldigt lättbakat långpannebröd på rågsikt och havregryn med lite sötma från sirap. Perfekta att baka till helgens frukost och sen frysa in som frallor av det som blir över.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner16 - 20 stycken
  • 1,5 dl havregryn
  • 3 dl vatten
  • 3 dl mjölk (3 %)
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 4 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Lägg havregrynen i en bunke. Koka upp vattnet och slå över havregrynen och låt svälla 5 minuter.
  2. Ha i den kalla mjölken och kontrollera att temperaturen inte är högre än 37 grader.
  3. Blanda ner jästen och rör tills den löst upp sig.
  4. Tillsätt salt, sirap, ägg, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller dubbelt för hand. Degen ska vara lite klibbig.
  5. Täck bunken och låt jäsa 30 minuter.
  6. Smörj en långpanna med smör, tryck ut degen jämnt över hela pannan. Pudra med vetemjöl och skär 16 eller 20 delar. Täck med duk och låt stå på varmt ställe, gärna i solen genom fönstret! När degen dubblat i storlek har den jäst klart, ca 30 minuter.
  7. Värm ugnen till 250 grader. Ställ in brödet och dra ner värmen till 200 grader och baka ca 15 minuter tills brödet fått fin färg.