Brödpudding med rårörda bär

Brödpudding med rårörda bär
Foto: Tv4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Brödpudding med rårörda bär

14 ingredienser

1 h

Brödpudding med rårörda bär och vispad grädde kan bli en riktigt lyckad dessert efter maten!

Ingredienser

portioner4 - 8

Brödpudding

  • 5 dl standardmjölk
  • 4 dl farinsocker
  • 3 ägg
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 krm malen nejlika
  • 1,5 l formfranska, kantskuret
  • 5 dl vispgrädde, lättvispad till servering

Romtopf

  • 800 g blandade bär (blåbär, hallon, jordgubbar, körsbär, björnbär)
  • 2 kanelstänger
  • 5 stjärnanis
  • 50 g färsk ingefära, skalad och skivad
  • 1 l mörk rom
  • 700 g rörsocker

Gör så här

Brödpudding

  1. Vispa ihop mjölk, socker, ägg och kryddor.
  2. Lägg ner det tärnade brödet i vätskan och låt det svälla i 30 minuter.
  3. Häll upp smeten i en brödform klädd med smörpapper som rymmer 1,5 liter. Grädda mitt i ugnen på 175 graders i ca 45 minuter. Ytan ska vara knaprig och mörk.
  4. Låt kallna helt. Skär sedan upp i bitar och värm försiktigt vid servering.

Romtopf

  1. Lägg bär och kryddor i en stor glasburk.
  2. Vispa ihop rom och socker tills sockret lösts upp. Häll det sedan över bären.
  3. Förslut burken och förvara den i kylen i minst 4 veckor men upp till ett halvår. Den blir bara godare och godare.
  4. Ät den kall eller lätt uppvärmd tillsammans med brödpudding och lättvispad grädde.