Bröllopstårta med mascarponemousse, västerbottenost och hjortron

Bröllopstårta med mascarponemousse, västerbottenost och hjortronmousse
Foto: TV4
Johanna Viberg
Johanna Viberg

Bröllopstårta med mascarponemousse, västerbottenost och hjortron

Av: Johanna Viberg

Från: Det stora tårtslaget

26 ingredienser

1,5-2 h + tid i kyl

En vacker bröllopstårta med norrländska smaker från hjortron och västerbottensost.

Ingredienser

Tårtbotten

  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver, kan ersättas med 1,5 tsk vaniljsocker

Mascarponemousse

  • 2 gelatinblad
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 250 g mascarpone
  • 0,5-1 dl Västerbottensost, finriven
  • 1 msk vatten, hett

Hjortronmousse

  • 2,5 gelatinblad
  • 200 g hjortron (frysta)
  • 100 g färskost
  • ca 1 dl florsocker
  • 2 dl grädde

Hjortronsås

  • 100 g hjortron
  • 0,25-0,5 dl florsocker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk hallonlikör

Marängsmörkräm

  • 3 äggvitor
  • 250 g strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 350 g smör, rumsvarmt

Garnering

  • 100 g pistagenötter, hackade

Gör så här

Tårtbotten

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form som är ca 20-24 cm i diameter med bakplåtspapper. Gör en krage av bakplåtspapper som är minst 10 cm hög så inte smeten rinner över när kakan gräddas.
  2. Vispa ägg och socker till det blir vitt och pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver väl i en bunke. Sikta ned mjölblandningen i äggsmeten genom en sil för att undvika klumpar. Vänd ihop smeten med en slickepott tills den är slät och klumpfri.
  3. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45-55 minuter. Tiden varierar en hel del från ugn till ugn så gör stickprov och ta ut kakan när stickan är torr. Låt tårtbotten svalna i formen övertäckt med en bakduk innan du stjälper ur den, så håller den formen bättre

Mascarponemousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Separera äggulor från vitor.
  2. Vispa äggulorna med socker och rör ned mascarponeosten och den rivna västerbottensosten. Dosera efter eget tycke och smak.
  3. Vispa äggvitorna till hårt skum. Krama ur gelatinbladen och lägg i en skål. Häll på det kokheta vattnet och rör tills gelatinen smält helt. Vispa ned gelatinet i mascarponeröran och vänd sedan ned äggviteskummet.

Hjortronmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp hjortronen i en kastrull på spisen i minst 2 minuter. Häll av hälften i en bunke och låt svalna. Blanda färskost och florsocker i de avsvalnade hjortronen. Börja med lite florsocker och smaka av så det inte blir för sött.
  2. Krama ur gelatinbladen och lägg i kastrullen med hjortron. Låt gelatinet smälta helt i den varma hjortronröran och svalna sedan av. Vispa grädden och rör ned den avsvalnade hjortronröran i bunken och blanda väl. Ställ in i kylen ett par timmar. Rör om den stelnade moussen innan du fyller tårtan så den blir krämig och god.

Hjortronsås

  1. Koka upp hjortronen, tillsätt florsocker, vatten och likör efter behag.

Marängsmörkräm

  1. Värm äggvitor, socker och vaniljsocker i en rostfri skål över ett vattenbad. Rör nu och då med en handvisp. Dra av plattan när du ser att sockret har smält, då är smeten ca 65 grader. Vispa med elvisp eller assistent tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt sedan rumsvarmt smör lite i taget när marängen är sval. Vispa sedan tills den är helt kall.

Montering

  1. Skär tårtbotten i tre delar. Fukta varje botten med hjortronsås innan du lägger på fyllningen. Strö hackade pistagenötter över lagret med mascarponefyllning.
  2. Linda in den färdigfyllda tårtan i plastfolie och låt stå i kylen ett par timmar, gärna över natten. Spackla tårtan med marängsmörkräm och täck med marsipan eller sockerpasta.