Brown butter chocolate chip cookie

POPULÄRT
Brown butter chocolate chip cookie
Foto: Lennart Weibull

Brown butter chocolate chip cookie

Av: Kaja Hengstenberg

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

30 m + tid i kylen

Cookies är alltid en vinnande kaka. Den här versionen är extra lyxig med brynt smör och mörk choklad.

Ny bakbok: Cookies & Crumbs
Cookies and Crumbs

Ny bakbok: Cookies & Crumbs

Receptet kommer ur bakboken Cookies & Crumbs. Köp boken här!

Läs mer

Ingredienser

portioner cookies
  • 160 g smör, bryn och låt svalna 20–30 minuter
  • 125 g ljust muscovadosocker
  • 70 g strösocker
  • 10 g mörk sirap
  • 1 ägg
  • 180 g vetemjöl
  • 20 g dinkel (eller emmermjöl)
  • 3 g bikarbonat [1 tsk]
  • 2 g bakpulver [½ tsk]
  • 2 g salt
  • 150 g mörk choklad, grovhackad
  • 1 msk flingsalt

Gör så här

  1. Vispa smör, muscovadosocker, strösocker och sirap i en bunke med en ballongvisp i ca 20 sekunder.
  2. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet.
  3. Blanda vetemjöl, dinkelmjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en separat bunke.
  4. Vänd i de torra ingredienserna i smörmixen i två omgångar tills det precis blandats, skrapa bottnen mellan varven.
  5. Avsluta med att vända i den grovhackade chokladen så den är jämnt utspridd i smeten.
  6. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och ställ den i kylen i 45 minuter–1 timme.
  7. Ta fram bunken från kylen och skopa upp 62 g stora degbollar (antingen med en glasskopa eller ca 2 msk som du formar för hand) till ca 12 cookies.
  8. För tydligare smak och högre cookies lägger du degbollarna i en burk med lock eller på en bricka som du täcker med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
  9. Sätt ugnen på 160 grader varmluft, alternativt 180 grader vanlig ugnsvärme.
  10. Placera degbollarna med ca 5 cm mellanrum på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  11. Baka mitt i ugnen i 11–12 minuter. Kakorna ska ha flutit ut, rest sig och börjat få fast yta men fortfarande vara lite glansiga.
  12. Ta ut plåten med cookies och strössla över havssalt.
  13. Låt svalna i 5 minuter och flytta sedan över dem till ett galler och låt svalna i ytterligare minst 10–15 minuter.