Receptet kommer ur bakboken Cookies & Crumbs. Köp boken här!
Läs mer
Ingredienser
cookies
160 g smör, bryn och låt svalna 20–30 minuter
125 g ljust muscovadosocker
70 g strösocker
10 g mörk sirap
1 ägg
180 g vetemjöl
20 g dinkel (eller emmermjöl)
3 g bikarbonat [1 tsk]
2 g bakpulver [½ tsk]
2 g salt
150 g mörk choklad, grovhackad
1 msk flingsalt
Gör så här
Vispa smör, muscovadosocker, strösocker och sirap i en bunke med en ballongvisp i ca 20 sekunder.
Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet.
Blanda vetemjöl, dinkelmjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en separat bunke.
Vänd i de torra ingredienserna i smörmixen i två omgångar tills det precis blandats, skrapa bottnen mellan varven.
Avsluta med att vända i den grovhackade chokladen så den är jämnt utspridd i smeten.
Täck bunken med ett lock eller plastfolie och ställ den i kylen i 45 minuter–1 timme.
Ta fram bunken från kylen och skopa upp 62 g stora degbollar (antingen med en glasskopa eller ca 2 msk som du formar för hand) till ca 12 cookies.
För tydligare smak och högre cookies lägger du degbollarna i en burk med lock eller på en bricka som du täcker med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft, alternativt 180 grader vanlig ugnsvärme.
Placera degbollarna med ca 5 cm mellanrum på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Baka mitt i ugnen i 11–12 minuter. Kakorna ska ha flutit ut, rest sig och börjat få fast yta men fortfarande vara lite glansiga.
Ta ut plåten med cookies och strössla över havssalt.
Låt svalna i 5 minuter och flytta sedan över dem till ett galler och låt svalna i ytterligare minst 10–15 minuter.