Brownie med pretzels och kolasås

koket.se
Brownie med pretzels och kolasås
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Brownie med pretzels och kolasås

14 ingredienser

45 min + tid i kylen

Saftiga och chokladstinna brownies toppade med kolasås och salta pretzels. Ett bakverk som du bara måste baka!

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

Brownie

  • 225 g smör
  • 225 g mörk choklad, använd bakchoklad
  • 3 dl strösocker
  • 2,25 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl

Kolasås

  • 154 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 3 dl vispgrädde

Till garnering

  • flingsalt
  • pretzels

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smör och choklad på medelvärme. Häll över i en bunke.
  3. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop försiktigt med elvisp.
  4. Vispa ner ett ägg i taget med elvisp.
  5. Tillsätt till sist vetemjöl och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  6. Täck en bakform med måtten 25×30 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och jämna till den med slickepott.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och stelna i kylskåpet medan du gör kolan.
  8. Lägg alla ingredienser till kolan förutom flingsalt i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 10-15 minuter tills den kommit upp i 124 grader. Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll.
  9. Häll kolan över brownien, toppa med flingsalt och salta pretzels och ställ i kylskåpet för att svalna och stelna innan du skär upp i bitar och serverar.