Smält smör och choklad på medelvärme. Häll över i en bunke.
Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop försiktigt med elvisp.
Vispa ner ett ägg i taget med elvisp.
Tillsätt till sist vetemjöl och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
Täck en bakform med måtten 25×30 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och jämna till den med slickepott.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och stelna i kylskåpet medan du gör kolan.
Lägg alla ingredienser till kolan förutom flingsalt i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 10-15 minuter tills den kommit upp i 124 grader. Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll.
Häll kolan över brownien, toppa med flingsalt och salta pretzels och ställ i kylskåpet för att svalna och stelna innan du skär upp i bitar och serverar.