50 g popcorn, saltade (helst kastrullpoppade!) [0,5 dl opoppade]
180 g strösocker [2 dl]
50 g smör
2 msk havssalt
Browniebotten
120 g smör
120 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
Kola
50 g smör
135 g strösocker [1,5 dl]
150 g vispgrädde [1,5 dl]
105 g ljus sirap [0,75 dl]
2 tsk flingsalt
Gör så här
Karamelliserade popcorn
Smält sockret försiktigt i en stekpanna utan omrörning. Tillsätt smöret och rör runt tills det blivit en gyllenbrun, slät massa. Häll i popcornen och vänd runt dem, strö över havssaltet och vänd runt lite till.
Lägg upp popcornen på bakplåtspapper och dela försiktigt på dem med två gafflar. Låt svalna.
Brownie
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en fyrkantig form ca 24 cm och täck botten med bakplåtspapper.
Hacka chokladen och smält tillsammans med smöret över vattenbad. Rör i allt socker och 2 ägg. Sikta ner mjöl, kakao och salt och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 20 minuter. Känn med sticka så att brownien är färdig, den ska inte vara kladdig. Låt svalna.
Kola
Häll upp alla ingredienser förutom salt i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme till smeten når 120 grader. Rör om då och då. Smaka av med salt.
Montering
Spara en tredjedel av popcornen till garnering. Hacka två tredjedelar smått och lägg på browniebotten, häll sedan över kolan och ställ in i frysen att svalna lite.
När kolan svalnat något strör du över resterande hela, karamelliserade popcorn. När kolan svalnat helt och stelnat, skär upp i små bitar.