Sätt ugnen på 175 grader (eller 150 grader varmluft).
Salted caramel
Smält socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa med en ballongvisp när det börjar smälta. Det kan bli grynigt, men det smälter bort när sockret blir varmare.
Låt det hela bli bärnstensfärgat och klumpfritt.
Dra sedan bort kastrullen från plattan och tillsätt smöret.
Vispa in smöret i sockret så det blandar sig. Det är väldigt varmt och kommer börja bubbla så akta och vispa försiktigt så det inte skvätter.
Tillsätt grädden i den heta blandningen och rör väl tills det blivit en härlig kolasås.
Tillsätt salt och låt det hela få bubbla ihop under ett sista snabbt uppkok.
Ställ den salta kolasåsen åt sidan och låt svalna något medan du gör browniesmeten.
Brownies
Smält smöret i en kastrull.
Dra bort kastrullen från plattan och låt svalna något.
Tillsätt socker, kakao och vaniljpulver och rör om väl.
Tillsätt sedan ägg och blanda samman försiktigt. Avsluta med att tillsätta mjölet, som rörs i sist så det hela blir en slät smet.
Lägg baklåtspapper i botten på en fyrkantig liten bakform (cirka 20x20 cm) och smörj kanterna med smör.
Bred ut smeten jämt i formen och grädda i ugnen i 12-15 minuter på 175 grdaer. Kakan ska fortfarande vara lite lös när man tar ut den.
Lägg pecannötter överst på kakan medan den är varm och tryck eventuellt ner dem lite.
Servering
Häll den ljumma kolasåsen över och njut med halvsmält vaniljglass eller lättvispad grädde.