Sätt ugnen på 175 grader och smörj en springform med smör.
Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Vispa ihop ägg och socker poröst.
Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och kakao i en separat bunke. Rör sedan ner mjölblandningen i de vispade äggen och tillsätt smöret och chokladen.
Rosta hasselnötterna i en stekpanna. Hacka nötterna i mindre bitar och blanda sedan ner dem i smeten.
Häll smeten i springformen och grädda i ca 20 minuter. Låt svalna i kylen.
Björnbärsmousse
Koka upp björnbär och 1 dl socker i en kastrull under omrörning. När bären blivit varma och mjuka, mixa dem till en slät kräm med en stavmixer. Sila genom en finmaskig sil.
Häll tillbaka bären i kastrullen, tillsätt maizenamjöl och äggulor och värm upp till 80-85 grader under omrörning.
Blötlägg gelatinbladen i ca 10 minuter i kallt vatten. Tag ur bladen ur vattnet och lägg ner i björnbären.
Vispa grädden, tillsätt vaniljextrakt och 0,5 dl strösocker. Rör ner björnbärskrämen i grädden och blanda till en jämn smet.
Vispa upp äggvita och 2 msk socker till ett hårt och fast marängskum. Vänd försiktigt ner marängskummet i björnbärskrämen och låt svalna.
Spunnet socker
Fäst två pinnar eller liknande mellan två stolar eller en bordsskiva. Lägg pinnarna ca 15 cm från varandra.
Häll alla ingredienser i en kastrull. Koka upp till 140 grader. Ta av kastrullen och låt svalna i 30-60 sekunder.
Doppa en gaffel eller en avklippt ballongvisp fram och tillbaka över pinnarna så ett tunt nät av socker bildas.
Montering
Ta fram browniebottnen från kylen och smörj in kanterna på springformen med olja.
Häll över björnbärsmoussen i formen och fyll upp till kanten. Ställ in springformen i kylen i minst 40 minuter.
När tårtan har kallnat dekorera med spunnet socker och färska björnbär.