Bruna bönor

Bruna bönor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bruna bönor

5 ingredienser

Denna traditionella rätt vill många ha med på julbordet. Smakar utmärkt tillsammans med knaperstekt fläsk. Om bönorna inte reder sig själva när de mjuknat får man reda med lite vete- eller potatismjöl som rörts ut i kallt vatten. Torkade bönor ska blötläggas över natten.

Ingredienser

portioner
  • 350 g torkade bruna bönor [ca 4 dl]
  • 1,25 l vatten
  • 3 msk sirap
  • 3 msk ättiksprit 12 %
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Rensa och skölj bönorna och blötlägg dem över natten, ca 8 timmar.
  2. Häll av vattnet, lägg bönorna i en kastrull och fyll på med saltat vatten (ett par cm över bönorna). Koka sakta under lock tills bönorna är mjuka, koktiden varierar mellan 1 1/2 och 2 timmar eller mer. Späd med vatten om det behövs.
  3. Smaksätt med sirap och ättika.