Det här receptet bjuder på brynt och smörstekt rotselleri med en krämig Sandefjordsås. Lagrad prästost tillför djup och fyllighet medan riven svart tryffel ger en lyxig touch.
Ingredienser
Rotselleri
1 rotselleri
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten
salt
peppar
Sandefjordsås
1 dl grädde
1 dl crème fraîche
1 dl normalsaltat smör
salt
peppar
äppelcidervinäger
Vinägerrostade hasselnötter
100 g hasselnötter, skalade
vatten
äppelcidervinäger
salt
Granolja
2 dl rapsolja
25 g granbarr
25 g svartkål
Servering
lagrad prästost
vattenkrasse
färsk körvel
svart tryffel
Gör så här
Rotselleri
Koka upp ättika, socker och vatten till en lag.
Skär av en liten bit av rotsellerin. Skala och hyvla den tunt ner i lagen.
Låt gärna stå över natten i kylskåp för mer smak. Lagen håller länge om man inte förorenar den med fingrar eller smutsiga bestick osv.
Baka resten av rotsellerin (med skal på) i ugnen på 180 grader i ca 1-2 timmar beroende på storlek. Den ska kännas som en kokt potatis när den är färdig.
Låt rotsellerin svalna innan du skalar och skär ”biffar” av den.
Stek rotsellerin med brynt smör tills den är gyllene. Salta och peppra.
Sandefjordsås
Koka upp grädde och crème fraîche.
Mixa i smöret och smaka upp med salt, peppar och vinäger.
Såsen får inte koka igen, då finns det risk att den spricker.
Vinägerrostade hasselnötter
Lägg hasselnötterna i ett litet stekbleck eller liknande.
Fukta nötterna med lite vatten, vinäger och salt. Det ska vara ganska starkt och salt!
Rosta nötterna i ugnen på 130 grader (fullt utsug) i 20-30 minuter tills nötterna är torra och har ett lager salt/vinäger runt sig. Låt nötterna svalna och krossa dem sedan.
Granolja
Värm oljan till 60 grader.
Mixa den varma oljan med granbarr och svartkål till en djupgrön blandning.
Sila sedan oljan.
Servering
Lägg den stekta rotsellerin i botten av tallrikarna.
Placera den hyvlade och syrade rotsellerin ovanpå och ös över Sandefjordsåsen.
Strö över hasselnötterna, prästost och örter.
Skeda över lite granolja och riv över lite (eller mycket) tryffel.