Brysselkålsgratäng med timjan

Brysselkålsgratäng med timjan
Foto: Linus Hallgren
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Brysselkålsgratäng med timjan

9 ingredienser

50 m

Jag har gjort den här gratängen i flera olika varianter. Alla har varit goda, men det här är min favorit. Tricket var att blanda ner söta steklökar i gratängen. Mums! /Mattias

Recept ur Mattias Kristianssons kokbok Välkommen till vegoriket.

Ingredienser

portioner bufféportioner

Brysselkål

  • 400 g brysselkål
  • 250 g steklök

Timjanstuvning

  • 2 msk mjölkfritt margarin (eller olja)
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl grädde (t ex havre- eller sojagrädde)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan
  • vitpeppar

Gör så här

Brysselkål

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa brysselkålen och skala steklökarna.
  3. Koka upp en kastrull med vatten och låt sedan kål och lök sjuda i 8 minuter tills de mjuknar. Testa brysselkålen genom att sticka in en kniv i själva fästet.
  4. Häll av vattnet och sprid ut brysselkål och lök i en gratängform.

Timjanstuvning

  1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner vetemjölet och låt bubbla på i en minut.
  2. Vispa ner lite vatten och grädde i taget. Rör även ner buljongtärning, torkad timjan och vitpeppar.
  3. Koka upp under ständigt vispande och låt stuvningen sjuda tills den tjocknar.
  4. Häll ner stuvningen i gratängformen och gratinera sedan allt i 20–30 minuter, eller tills gratängen har fått fin färg.