Brysselkex med kardemumma

POPULÄRT
Brysselkex med kardemumma
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Gladys del Pilar SMKVIP
Gladys del Pilar SMKVIP

Brysselkex med kardemumma

Av: Gladys del Pilar

Från: Hela Sverige bakar

9 ingredienser

Kardemummadoftande brysselkex rullade i grönt eller rosa socker.

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk kardemumma, stött

Dekoration

  • 2 dl strösocker
  • 1 krm röd hushållsfärg
  • 1 krm grön hushållsfärg
  • 0,5 dl florsocker

Gör så här

Kakdeg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker. Stöt kardemumma och blanda ner i mjölblandningen.
  3. Tillsätt smöret skuret i småbitar. Blanda ihop till en smidig deg.
  4. Forma degen till två rullar, drygt 4 cm i diameter. Lägg rullarna i kylen i minst 60 minuter.

Dekoration

  1. Blanda 1 dl strösocker och röd karamellfärg i en plastpåse. Blanda noggrant så färgen fördelar sig jämnt. Gör samma sak med den gröna karamellfärgen.
  2. Rulla degen i det färgade sockret. En i det röda sockret, den andra i det gröna sockret. Rulla till dess att sockret har lagt sig jämnt över hela rullen.
  3. Skär sedan 1 centimeter tjocka bitar och lägg ut på en plåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt kallna på ett galler.
  4. Avsluta med att sikta florsocker över kakorna.