Brysselkex och hallonsnittar

koket.se
Brysselkex och hallonsnittar
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Brysselkex och hallonsnittar

13 ingredienser

Två söta små kakor bakas på samma deg och sylt - en variant på brysselkex med hallongrotta och klassiska syltsnittar med smak av kardemumma.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

Hallonsylt

  • 500 g hallon
  • 250 g syltsocker
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 1 limefrukt, bara saft

Deg

  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk vatten
  • 200 g smör, rumsvarmt

Till Brysselkex

  • 1,5 dl pärlsocker, att rulla i

Till Snittar

  • 1 msk kardemummakärnor, nymalda
  • florsocker

Gör så här

Hallonsylt

  1. Lägg hallon, syltsocker, vanilj och limesaft i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter på låg till medelvärme.
  2. Häll över i en värmetålig glasburk och låt svalna. Ställ i kylen för att svalna och sätta sig helt.

Deg

  1. Lägg alla ingredienser till degen i en skål. Nyp ihop till en smulig massa. Häll upp på ett bakbord och arbeta ihop till en deg.Dela degen i två lika stora delar.

Brysselkex

  1. Rulla en av delarna till en avlång bit som är 5 cm i diameter. Lägg pärlsocker på en tallrik och rulla så att kanterna täcks i pärlsocker. Lägg i en plastpåse och lägg i kylen 10 minuter så degen stelnar något.
  2. Skär i ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
  3. Gör en liten grotta i mitten och spritsa eller klicka i hallonsylt.
  4. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Snittar

  1. Dela degen i ytterligare två delar. Rulla ut till två avlånga bitar och lägg på en plåt. Tryck en skåra med skaftet på en slev i mitten på varje avlång bit. Nyp ihop kanterna.
  2. Spritsa eller klicka i sylten i skårorna. Strö över lite mortlad kardemumma.
  3. Ställ gärna längderna i kylen i 30 minuter, på så sätt flyter degen inte ut lika mycket i ugnen.
  4. Grädda mitt i ugnen, på 200 grader i 12–15 minuter. Skär snittar direkt när du tagit ut plåten. Låt svalna helt på plåten och pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.