Brytbröd med rosmarin

koket.se
Brytbröd med rosmarin
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Brytbröd med rosmarin

11 ingredienser

1 h + jäsning

Ett gott brytbröd med rosmarin och vitlök passar perfekt som del av en buffé, eller varför inte servera det till en värmande soppa!

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 200 g smör
  • 1 msk färsk rosmarin, hackad
  • 1 ägg (till pensling)
  • 25 g smör (till pensling)
  • 0,5 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Blanda mjöl, jäst, socker, salt, 2 hela ägg och mjölk i en hushållsassistent på medelhastighet i ca 5 minuter. Degen ska bli elastisk och släppa från bunken.
  2. Tillsätt kuber av kallt smör och arbeta degen i ytterligare 10 minuter.
  3. Arbeta sedan in i rosmarin i degen.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  5. Dela sedan degen i 12 bitar och rulla bitarna till bullar.
  6. Lägg bullarna tätt intill varandra i form av ett blommönster på en plåt.
  7. Låt jäsa övertäckt med plast och bakduk i 1 timme.
  8. Sätt ugnen på 175 garder varmluft.
  9. Pensla brödet med uppvispat ägg.
  10. Baka brödet i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
  11. Ta ut och pensla med smält smör och vitlök. Baka i ytterligare 5 minuter.
  12. Ta ut brödet och servera det ljummet eller rumsvarmt.