Brytbröd toppade med kryddor och frön

Brytbröd toppade med kryddor och frön
Foto: Kungsörnen

Brytbröd toppade med kryddor och frön

9 ingredienser

3 h

Runda bullar läggs i en form, jäser ihop och bildar ett härligt stort bröd som passar utmärkt på buffén. Toppingen består av torkade kryddor och kan varieras – fänkål, anis kummin och sesamfrön bli minst lika gott.

Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Baktips!

Testa även Kungsörnen Ekologiskt Vetemjöl

Ingredienser

portioner frallor

Deg

  • 50 g jäst
  • 800 g vatten, kallt
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 msk salt
  • 1,1-1,2 kg Kungsörnen Vetemjöl Special

Topping

  • 1 ägg, till pensling
  • 1 msk flingsalt
  • 1 msk malen spiskummin
  • 2 msk vallmofrö

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Slå över vatten och olivolja. Tillsätt saltet och nästan allt av vetemjölet. Kör på lägsta växeln i degblandaren eller knåda för hand i ca 10 minuter. Degen ska börja släppa bunkens kanter men vara lite kladdig i botten. Reglera konsistensen med vatten eller mjöl. Låt jäsa under duk ca 2 timmar.
  2. Klä en stor långpanna eller en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsyta. Dela degen i tre delar, dela sedan varje del i tio bitar. Rundriv varje bit (forma till en rund boll genom att vika in kanterna nertill) och lägg i formen med någon centimeters mellanrum. Låt jäsa under duk i ca 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över flingsalt, kryddor och frön. Baka av i ca 30-40 minuter.
TIPS!
Tips från Kungsörnen!
Mjukt kornmjölstunnbröd med anis och fänkål

Tips från Kungsörnen!

För fler enkla bakverk

Läs mer