Budapestbakelse med lingon

koket.se
Budapestbakelse med lingon

Budapestbakelse med lingon

13 ingredienser

1 h

Baka en julig budapestbakelse med lingon och kola, perfekt till adventsfikat eller nyårsafton! Slå på klippet och se när Alva bakar tre olika varianter.

Se Alva Odelbrink laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10

Budapestbotten

  • 125 g äggvita
  • 225 g strösocker
  • 112 g hasselnötter, hackade
  • 18 g majsstärkelse

Salt kola

  • 60 g vatten
  • 85 g glykos
  • 125 g strösocker
  • 40 g smör
  • 100 g grädde
  • 2 g salt

Montering

  • grädde
  • lingon
  • choklad

Gör så här

Budapestbotten

  1. Vispa upp äggvitan tills den är vit och lite fluffig.
  2. Tillsätt lite socker i taget i äggvitan i ca 5-6 omgångar.
  3. Blanda de hackade hasselnötterna med majsstärkelse
  4. När marängen är klar så vänder du försiktigt i hasselnötsblandningen i marängen tills det är väl blandat.
  5. Spritsa ut smeten i ränder på ett bakplåtspapper (ca 28x28 cm).
  6. Baka i ugnen på 180 grader i ca 16 minuter.

Salt kola

  1. Mät upp vatten, glykos och socker i en kastrull. Koka upp tills sockerlagen blir gyllenbrun. Det tar ca 10 minuter på hög värme.
  2. Tillsätt smöret när sockerlagen är gyllenbrun. Sänk till medelvärme och blanda runt så att smöret blandar sig med sockerlagen.
  3. När smöret har blandats i så häller du försiktigt i grädden i några omgångar tillsammans med saltet.
  4. Koka upp blandningen och låt koka på medelvärme tills den nåt 112 grader.
  5. Häll över den i en annan skål och låt den svalna helt.

Montering

  1. Vänd marängbotten upp och ner så att den platta sidan är uppåt. Låt gärna botten ligga på ett bakplåtspapper, det blir lättare att rulla ihop den då.
  2. Bred på ett lager med ganska hårt vispad grädde.
  3. Strössla på lingon över grädden så de blir jämt fördelade över hela botten.
  4. Spritsa ut kolan i ca 4 strängar över botten.
  5. Rulla nu ihop stubben försiktigt. Ta hjälp av bakplåtspappret för att rulla ihop den.
  6. Dekorera stubben med lite ringlad choklad och toppa med vispgrädde samt några lingon.