Bulbovnyky

Bulbovnyky
Foto: Ulrika Pousette
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist

Bulbovnyky

Av: Anja Allvin, Anastasia Lundqvist

Från: Nyhetsmorgon

9 ingredienser

30 m

"Potatis med lyxig guldkant. Den här rätten har sina rötter i norra Ukraina där man odlar mycket potatis och ofta serverar bulbovnyky vid festliga tillfällen. Här kombineras både kokt och rå potatis som sedan friteras. Tre tillagningsmetoder i en och samma rätt tar fram det bästa i potatisen. Dessa kroketter räcker till cirka fyra portioner som tillbehör till en huvudrätt, eller cirka tio småportioner på en buffé." /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ingredienser

portioner4 - 10
  • 800 g mjölig potatis
  • 2 msk smetana
  • 1-2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • 5 dl olja (till fritering)
  • 1,5 dl ströbröd

Servering

  • smetana
  • rom (valfri sort)
  • gräslök, hackad

Gör så här

  1. Skala potatisen. Skär hälften i stora bitar och koka i lättsaltat vatten i 15 minuter, eller tills potatisen har blivit mjuk. Häll av vattnet. Låt potatisen ånga av och mosa den sedan med en potatisstomp eller gaffel. Det gör inget om det är lite småbitar kvar.
  2. Riv resten av potatisen grovt på ett rivjärn, salta lätt och låt stå i 5 minuter. Lägg den rivna potatisen i en kökshandduk och pressa ut så mycket vätska som möjligt.
  3. Blanda den rivna potatisen med den mosade samt smetana och salt. Forma små bollar med våta händer.
  4. Hetta upp oljan till ca 160 grader i en liten kastrull eller fritös.
  5. Rulla potatisbollarna i ströbrödet och fritera dem i 3–4 minuter tills de har fått en fin gyllene färg runtom. Lyft upp bollarna med hålslev och lägg dem på ett galler eller på hushållspapper.

Servering

  1. Servera kroketterna varma toppade med smetana, rom och gräslök.