Bulgogi i salladsblad - koreanskt fredagsmys

POPULÄRT
koket.se
Bulgogi i salladsblad - koreanskt fredagsmys
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Bulgogi i salladsblad - koreanskt fredagsmys

24 ingredienser

Koreas svar på tacos - marinerad entrecôte i tunna skivor som serveras i salladsblad tillsammans med gochujangmajonnäs, sesamgroddar och spenat.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6

Kött

  • 800 g entrecôte (hel bit)
  • 1 dl japansk soja
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk sesamolja
  • 1 päron, rivet
  • 3 msk vitt vin
  • 4 klyftor vitlök, rivna
  • neutral rapsolja, att steka i

Spenat i sojavinägrett

  • 200 g färsk spenat
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 0,5 msk strösocker

Sesammarinerade böngroddar

  • 150 g böngroddar (från mungbönor)
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Gochujangmajonnäs

  • 1-2 msk gochujang (koreansk chilipasta, kan ersättas av sriracha eller sambal oelek)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1 dl majonnäs

Till servering

  • koreanskt ris, kokt (eller japanskt)
  • 3 salladsblad (olika sorters såsom gemsallad, krispsallad och huvudsallad))
  • kimchi (hemgjord eller köpt)

Gör så här

Kött

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skiva köttet så tunt det går och lägg det i marinaden. Låt stå i minst 30 minuter, gärna över natten.
  2. Stek sedan köttet, lite i taget, på en riktigt het panna i lite rapsolja. Om man steker för mycket på en gång kokar det istället för att stekas, så undvik det!

Gochujangmajonnäs

  1. Blanda samman gochujang, majonnäs, vitlök, salladslök och sesamolja.

Spenat

  1. Lägg spenaten i ett durkslag. Koka upp 2 liter vatten och häll det över spenaten. Skölj spenaten i iskallt vatten tills den är helt kall. Krama ur vattnet ur spenaten. Blanda soja, risvinäger samt socker till sockret löst sig. Blanda väl med spenaten. Lägg i en skål.

Böngroddar

  1. Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag. Blanda groddarna med
  2. sesamolja, salt och sesamfrön. Lägg i en skål.

Servering

  1. Servera det nystekta köttet med gochujangmajonnäs, ris, kimchi, spenat och böngroddar samt
  2. salladsblad att lägga allt det goda i. Ät gärna med händerna!