Bulgogilax med zucchini och rädissallad

Bulgogilax med zucchinioch rädissallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Bulgogilax med zucchini och rädissallad

22 ingredienser

40 min

Den koreanska smaksättningen till bulgogi är soja, vitlök och sesamolja – smaker som också passar perfekt till lax. En fräsch rätt som är enkel att svänga ihop och som funkar både som familjemiddag och till många på en stor bjudning.

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxsida, delad i portionsbitar
  • 4 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk strösocker
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • neutral rapsolja, att steka i

Sallad

  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger (eller vit balsamvinäger)
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 krm strösocker
  • ev 0,5 krm salt
  • 0,5 zucchini, hyvlad
  • 1 knippe rädisa, skivade
  • 1 dl jordnötter
  • 1 knippe färsk koriander

Gochujangmajo

  • 1 dl majonnäs
  • 1-2 msk gochujang
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 tsk risvinäger
  • 0,5 krm gochugaru

Till servering

  • rostade sesamfrön (vita och svarta sesamfrön)
  • 4 port japanskt ris, nykokt

Gör så här

  1. Blanda allt till fisken, förutom själva laxen, till en marinad. Lägg i laxen och låt marinera i minst 20 minuter, gärna längre.
  2. Gör dressingen till salladen genom att blanda soja, vinäger, sesamolja, socker och eventuellt lite salt. Blanda zucchini och rädisor i en skål. Häll dressingen över och blanda. Strö på jordnötter och korianderblad.
  3. Blanda samtliga ingredienser till gochujangmajon och smaka av.
  4. Hetta upp en stekpanna med rapsolja på medelhög värme. Stek laxen i 2-3 minuter per sida tills den är gyllene. Strö på sesamfröna.
  5. Servera med salladen, gochujangmajon och ris.

TIPS! Om du lagar denna goding till många gäster kan du hälla marinaden över en hel laxsida och baka i ugnen på 150 grader i 20–25 minuter. Justera mängden marinad
så den passar mängden lax.