Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk samt grädde och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt ljust muscovadosocker, honung, ägg, mald kardemumma och salt samt två tredjedelar av vetemjölet. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar. Arbeta på medelhastighet och tillsätt det resterande mjölet lite i taget. Arbeta degen i 5 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
Klicka i smöret och arbeta degen i ca 5-8 minuter tills den är elastisk och släpper från kanterna.
Täck bunken med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt degen jäsa i rumsvärme i ca 1,5 timme.
Fyllning
Rör ihop smör, mald kanel, mjukt farinsocker, sirap och vetemjöl.
Utbakning
Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Önskar du göra en större långpanna så kavlar du ut degen till en 1 cm tjock rektangulär platta. Vill du göra två lite mindre långpannor/formar så delar du degen i två delar och upprepar två gånger.
Bred ut ett jämnt lager med fyllning på degen.
Riv äpplena (med skalet kvar) på den grova sidan på rivjärnet och krama ut saften.
Fördela de rivna äpplena ovanpå kanelfyllningen.
Nu vill vi få formen av ett bakplåtspapper. Vik degen från kortsida till kortsida. Vik över en tredjedel av degen till mitten och sedan den andra tredjedelen av degen över den förra.
Lägg över degen på ett bakplåtspapper och kavla lite lätt ovan på degen. Skär rutor med en kniv eller pizzaskärare.
Låt bullarna jäsa 45 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Topping
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tillsätt gärna en liten nypa salt i ägget så är det lättare att pensla bullarna.
Strö över pärlsocker och grädda bullarna mitt i ugnen i 12-15 minuter.