Bullar med blåbär och färskost

Bullar med blåbär och färskost
Foto: TV4
Marcus Allbäck Jesper Blomqvist
Marcus Allbäck Jesper Blomqvist

Bullar med blåbär och färskost

Av: Jesper Blomqvist & Marcus Allbäck

Från: Hela Sverige bakar

20 ingredienser

Saftiga och lyxiga bullar på karlsbaderdeg fyllda med blåbär, citron och färskost toppade med glasyr.

Ingredienser

portioner

Karlsbaderdeg

  • 50 g jäst
  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 660 g vetemjöl [11 dl]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 180 g smör, rumstempererat
  • 10 g bakpulver [2 tsk]
  • 6 g salt [1 tsk]
  • 1 ägg [55 g]
  • ägg, till pensling

Färskostkräm

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 30 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 1 citron, rivet skal från

Blåbär

  • 200 g frysta blåbär
  • 30 g majsstärkelse
  • 25 g strösocker

Glasyr

  • florsocker
  • vatten

Gör så här

Karlsbaderdeg

  1. Smula jästen i bunken till matberedaren. Värm på mjölken till fingervarmt och häll det över jästen och
  2. blanda runt tills jästen löst sig. Blanda sedan i resterande ingredienser och arbeta degen med krok på mellanhastighet i 10 minuter. Plasta degen och låt vila i kylen 30 minuter.

Fyllning

  1. Vispa smör och färskost fluffigt med en elvisp. Vispa i lite i taget av florsockret, vaniljsockret och majsstärkelsen. Vispa till en fin konsistens, sist blandar du i finrivet citronskal. Låt stå kallt.
  2. Blanda blåbär med strösocker och majsstärkelse i en bunke och ställ åt sidan.

Utbakning

  1. Kavla ut karlsbaderdegen till 40x48 cm på ett lätt mjölat bord. Skär ut 30 stycken 8x8 cm fyrkanter.
  2. Spritsa en klick med färskostfyllning i mitten och lägg i några blåbär. Vik över kanterna, lägg i pappersform. Låt jäsa under duk i minst 60 minuter.
  3. Sätt ugnen på 220 grader, pensla bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt
  4. svalna helt.

Glasyr

  1. Blanda florsocker och vatten till önskad konsistens till glasyr som hälls på när bullarna är bakade och svala.