Bullar med mandelmassa

POPULÄRT
koket.se
Bullar med mandelmassa
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Bullar med mandelmassa

13 ingredienser

2 h

En nybakad bulle med mandelmassa och vanilj är alltid en vinnare till fika!

Se Carla von Hofsten laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Bulldeg

  • 150 g smör
  • 5 dl standardmjölk
  • ev 0,5 g saffran
  • 50 g jäst
  • 1 dl ljus sirap [140 g]
  • 900 g vetemjöl special [ca 14 dl]
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg (till pensling)

Fyllning

  • 150 g mandelmassa
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor, mortlade (eller 3 msk (24 g) malen kanel)

Gör så här

Bulldeg

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och känn med fingret så att degvätskan är ljummen. Är den för varm måste du låta den svalna. Tillsätt även saffran om du önskar.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt sirap samt degvätskan och blanda noga.
  3. Häll i mjölet och knåda degen i 10 minuter i köksmaskin eller 15 minuter för hand tills den släpper från kanterna. Den ska vara smidig och glansig.
  4. Tillsätt salt och knåda degen i ytterligare 5 minuter.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  6. Vispa upp ägget och låt stå i rumstemperatur.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan till fyllningen grovt och blanda med smör, vaniljsocker, socker och kardemumma eller kanel. Använd elvispens degkrokar så går det snabbt.

Utbakning

  1. Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 55 x 40 cm stor, med långsidan mot dig.
  2. Bred ut fyllningen jämnt över hela degen. Glöm inte kanterna!
  3. Vik ena halvan över den andra på längden. Tryck till.
  4. Skär 2 cm breda remsor av den vikta degen. Tvinna varje degremsa och gör en knut. Stoppa in änden undertill och lägg i en pappersform.
  5. Ställ formarna glest på en ugnsplåt så att de har plats att jäsa. Låt bullarna jäsa i 1 timme under bakduk.
  6. Sätt ugnen på 225 grader och pensla bullarna med lätt hand med det uppvispade ägget. Det är viktigt att ägget är rumstempererat, om du penslar bullarna med kallt ägg så saboterar du jäsningen.
  7. Baka i mitten av ugnen i ca 11 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.
  8. Lägg bullarna som du inte tänker servera direkt i påsar och frys in dem så fort de svalnat något.