Burgare på högrevsfärs med pommes

NYHET
Burgare på högrevsfärs med pommes
Foto: TV4
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Burgare på högrevsfärs med pommes

Av: Matilda Klarqvist

Från: Sveriges mästerkock

32 ingredienser

1 h 15 min

Cheeseburgare på högrevsfärs i lyxiga briochebröd med karamelliserad lök, honung- och senapsmajonnäs och saltgurka. Till burgaren serveras dubbelfriterade pommes.

Ingredienser

portioner

Brioche burgarbröd

  • 25 g jäst
  • 3,5 dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 2 ägg
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g smör
  • 2 tsk salt
  • 1 ägg, till pensling

Pommes frites

  • 1,5 kg mjölig potatis
  • 1-2 l frityrolja
  • 2 l vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • salt

Honungs- och senapsmajonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2,5 dl rapsolja
  • 4 msk honung
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk gul senap
  • salt
  • peppar

Hamburgare och toppings

  • 360 g högrevsfärs
  • 8 skivor cheddarost
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 3 gula lökar
  • 1 schalottenlök
  • saltgurka
  • 50 g smör
  • rapsolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Brioche burgarbröd

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölk och socker. Rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt äggen.
  3. Blanda bakpulver med mjölet. Tillsätt mjölblandningen till degvätskan under omrörning. Klicka ner smör och tillsätt salt. Arbeta till en smidig deg.
  4. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och rulla 16 bollar. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Platta till bullarna något. Låt jäsa under bakduk minst 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft.
  5. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 12-15 min. Låt svalna på galler utan bakduk.
  6. Dela bröden på hälften och stek innersidan i en torr stekpanna precis innan servering.

Pommes frites

  1. Skär potatisen i tunna stavar, max 1 x 1 cm tjocka.
  2. Koka upp vattnet med ättika och salt.
  3. Koka potatisstavarna försiktigt 8-10 minuter till nästan färdigkokt. Potatisen ska inte spricka.
  4. Ta upp och torka på papper och låt svalna helt (helst i frys), minst 20 minuter.
  5. Värm frityrolja i en stor kastrull till 160 grader. Fritera potatisen ca 2 minuter, de ska inte få färg. Ta upp och torka på papper. Kyl och låt svalna helt igen.
  6. Värm oljan till 180 grader. Fritera slutligen potatisen ca 3 minuter, nu till gyllene.
  7. Ta upp och slunga pommen (som Tom Sjöstedt säger) i salt precis innan servering.

Honung- och senapsmajonnäs

  1. Blanda äggulor, vitvinsvinäger och 1 tsk dijonsenap i en hög cylinderformad skål
  2. Häll i oljan och mixa ihop med stavmixer till en tjock majonnäs.
  3. Blanda i honung, mer dijon och gul senap. Smaka av med salt och peppar.

Hamburgare och toppings

  1. Skär gul lök i halvmånar och stek på medelhög värme i olja och salt under minst 30 minuter till den helt karamelliserats. Lägg i en klick smör då och då.
  2. Skär schalottenlök och chili fint. Marinera i vitvinsvinäger, honung och salt.
  3. Skiva saltgurkan.
  4. Dela högrevsfärsen till 4 bollar à 90 g styck. Salta och peppra.
  5. Stek bollarna i en panna på hög värme med olja, använd en kastrull med ett bakplåtspapper och pressa ner bollarna till en platt burgare. Vänd och lägg på 2 ostskivor på varje burgare.
  6. Montera burgaren med alla tillbehör och njut med krispiga pommes!