Ta fram färskosten i god tid så att den är rumstempererad.
Sätt igång ugnen på 230 grader över/undervärme.
Vispa samman färskost, strösocker och stött saffran långsamt med en elvisp. Vispa tills sockerkristallerna smält. Ingen stress alls, låt det bli homogent och ta sin tid.
Mät upp majsstärkelse och salt i en liten skål. Sikta sedan ner blandningen i smeten under tiden du låter elvispen gå på lågvarv.
Rör i vaniljpaste under tiden elvispen fortfarande går.
Vispa upp äggen i en separat skål med en gaffel. Vispa sedan ner äggen successivt i smeten med elvispen till en jämn och fin smet.
Tillsätt slutligen grädden och fortsätt vispa försiktigt på lågvarv.
Klä en springform som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper, både i botten och helt upp på kanterna.
Dunka skålen med smet i bänken ett par gånger för att få bort eventuella luftbubblor i smeten. Häll sedan upp smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i 25-26 minuter. Den skall vobbla i mitten och dallra när man rör på formen. Den bakas på eftervärmen så den blir perfekt. Mitten skall vara krämig!
Låt den svalna i rumstemperatur. Lägg sedan plast över och ställ i kylskåpet över natten.
Skär upp cheesecaken i tårtbitar när den är kall, låt stå framme ca 10 minuter innan servering.
Björnbärskompott
Gör under tiden björnbärskompotten genom att smälta samman bären med socker och vaniljsocker i en kastrull. Servera kompotten ljummen.
Servering
Servera cheescaken med ljummen björnbärskompott och dekorera gärna med citronmeliss.
Bakar du cheesecaken i en 23 cm springform skall den bakas i 21 minuter i ugnen.