Butterbullar

butterbullar
Foto: Clara Lidström

Butterbullar

Av: Clara Lidström, Annakarin Nyberg

Från: Nu bakar vi

14 ingredienser

2 h

Magiska bullar med krämig vaniljfyllning som enkelt bakas i långpanna. Ett perfekt bakverk för hela familjen, låt barnen hjälpa till (eller varför inte baka själva) för en mysig stund i köket.

Ingredienser

portioner stycken
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (för söta degar) [1 paket]
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 msk smör (till långpannan)
  • 1 ägg, till pensling
  • pärlsocker

Fyllning

  • 150 g smör, mjukt
  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 100 g färskost

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Be en vuxen om hjälp. Blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Slå över lite av mjölkblandningen och rör om så att jästen löser upp sig. Häll i resten av mjölkblandningen.
  3. Knäck ägget i bunken. Tillsätt strösocker och salt.
  4. Tillsätt lite mjöl i taget och blanda noga så att du slipper klumpar i degen. Degen ska vara ganska lös.
  5. Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.

Fyllning

  1. Be en vuxen hjälpa dig med elvispen. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och färskost på medelhastighet i 2 minuter.
  2. Ta 2 msk smör på en bit papper och smeta ut i plåten.
  3. Häll ut degen i långpannan när den jäst klart. Ta fram en tesked och tryck försiktigt 42 hål i degen.
  4. Tryck ner cirka 1 tesked fyllning i varje hål.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Be en vuxen om hjälp.
  6. Medan ugnen blir varm ska degen jäsa 15 minuter under bakduk.
  7. Knäck ägget till pensling i en kopp. Vispa sönder äggulan med en gaffel.
  8. Pensla degen med ägget. Strö över pärlsocker.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Be en vuxen om hjälp med att sätta in och ta ut kakan.
  10. Låt kakan svalna och skär sedan i rutor.