Butterkaka med blåbär

Butterkaka med blåbär
Foto: Dansukker

Butterkaka med blåbär

23 ingredienser

2 h

Självklart kan du använda vilken sylt du vill, men vanilj och blåbär matchar varandra perfekt!

Testa Dansukker Syltsocker!
Dansukker produkt syltsocker NY 2024

Testa Dansukker Syltsocker!

Med hjälp av Syltsocker gör du din egen sylt eller marmelad på några minuter.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Blåbärssylt

  • 250 g blåbär
  • 125 g Dansukker Syltsocker

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 0,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 25 g smör, rumstempererat

Vetedeg

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk salt

Kanelfyllning

  • 50 g smör, rumstempererat
  • 4 msk Dansukker Farinsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 msk majsstärkelse

Pensling

  • ägg
  • salt
  • vatten

Gör så här

Blåbärssylt

  1. Börja med blåbärssylten.
  2. Skölj och rensa blåbär.
  3. Blanda bär och socker i en kastrull och koka i 7–10 minuter.
  4. Skumma och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
  5. Förslut och förvara svalt.

Vaniljkräm

  1. Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk.
  2. Ta upp vaniljstången.
  3. Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst.
  4. Häll vaniljmjölken över äggsmeten under vispning.
  5. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning.
  6. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smöret lite i taget under vispning.
  7. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil.
  8. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och förvara i kylen.

Vetedeg

  1. Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt sirap, kardemumma, smör, ägg och två tredjedelar av mjölet. Arbeta degen blank och smidig.
  3. Tillsätt salt och ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter.
  4. Låt degen jäsa under bakduk ca 20 minuter.
  5. Gör under tiden kanelfyllningen.

Kanelfyllning

  1. Vispa ihop smör, farinsocker, kanel och majsstärkelse.

Utbakning

  1. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
  2. Kavla ut till en rektangulär platta, ca 30x45 cm, och bred på kanelfyllningen.
  3. Rulla samman och skär i ca 4 cm bitar.
  4. Ställ bullarna glest i en springform på ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper.
  5. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme, till dubbel storlek.
  6. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.

Pensling

  1. Pensla med uppvispat ägg blandat med salt och vatten.
  2. Spritsa vaniljkräm i mitten av varje bulle.
  3. Klicka ut en sked blåbärssylt vid vaniljkrämen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen, i ca 25-30 minuter.
  5. Låt kakan svalna och lossa sedan försiktigt kanten innan kakan kallnat helt.
  6. Låt svalna på galler.
TIPS!
Fler tips!
Pavlovatoppar med blåbärsmousse

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer